Αρχείο

Human Rights Watch: Τα κέντρα μεταναστών στην Ελλάδα είναι ανασφαλείς και ανθυγιεινοί χώροι

Επ’ ευκαιρία της επισκέψεως σήμερα μιας   αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κλειστό κέντρο μεταναστών  στο νησί της Λέσβου, η γνωστή επιδοτούμενη από τον Τ.Σόρος διεθνής  οργάνωση Human Rights Watch, δημοσίευσε μια άκρως καυστική έκθεση  για την Ελλάδα , σχετικά με τις συνθήκες ζωής σε αυτούς τους χώρους, αναφέρει ο ευρωπαϊκός τύπος.

«Η  ελληνική αστυνομία παραλείπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των συχνών περιστατικών βίας σε τέτοια «hotspots», αναφέρει η έκθεση της Human Rights Watch.

Τα κέντρα δημιουργήθηκαν  για την υποδοχή, την ταυτοποίηση και την επεξεργασία των αιτούντων ασύλου  και των μεταναστών.

Κανένα από τα τρία κέντρα, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch  στην Σάμο, την Λέσβο και την Χίο , δεν έχει σε ξεχωριστούς χώρους τις  ανύπαντρες γυναίκες από τους  ενήλικες άνδρες, ενώ και στα τρία  επισημάνθηκαν  ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης  και ήταν  υπερπλήρεις.

Οι μετανάστες που αρνούνται να υποβάλουν αίτηση  ασύλου  σε τέτοια hotspots απελαύνονται στην Τουρκία, σύμφωνα με μια συμφωνία που την συμφωνία  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την μεταναστευτική κρίση.

«Στα στρατόπεδα αυτά , γυναίκες και παιδιά που έφυγαν από τον πόλεμο αντιμετωπίζουν καθημερινά την βία και ζουν με τον φόβο της Ευρώπης», δήλωσε ο Bill Frelick, διευθυντής των δικαιωμάτων των προσφύγων στην οργάνωση Human Rights Watch.

«Η έλλειψη προστασίας από την αστυνομία, ο υπερπληθυσμός, και οι ανθυγιεινές συνθήκες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα  στρατόπεδα που είναι περιφραγμένα με  σύρμα στην Ελλάδα», συνέχισε ο ίδιος.

Τα hotspots,  ονομάζονται επισήμως «Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης»,  σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δύο οργανισμοί της ΕΕ έχουν μια πιο ορατή παρουσία, η  Frontex (εξωτερική υπηρεσία συνόρων της ΕΕ), η οποία διεξάγει την αρχική καταχώρηση, την διαλογή  εθνικότητας τις  συνεντεύξεις, και τα δακτυλικά  αποτυπώματα  σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου  (EASO), η οποία διεξάγει συνεντεύξεις και προβαίνει σε συστάσεις σχετικά με το παραδεκτό στην διαδικασία ασύλου της  Ελληνικής αντίστοιχης Υπηρεσίας.

Στις επισκέψεις από τις 9 Μαΐου έως 15 Μαΐου 2016 , τα μέλη της οργάνωσης  Human Rights Watch διαπίστωσαν ότι  «και οι  τρεις εγκαταστάσεις  είναι σοβαρά υπερπλήρεις, με σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά,  βρώμικες, με ανθυγιεινές συνθήκες. Επίσης διαπιστώθηκε  κακή ποιότητα των χορηγούμενων  τροφίμων,  κακοδιαχείριση και έλλειψη πληροφόρησης που συμβάλλει  στην χαοτική και ασταθή ατμόσφαιρα στα τρία αυτά κέντρα».

Στις 13 Μαΐου, μια σύγκρουση από περίπου 200 άνδρες μαινόταν για αρκετές ώρες στο Βαθύ της Σάμου, μια εγκατάσταση με 250 κλίνες  που φιλοξενούσε  945 ανθρώπους  εκείνη την ημέρα.

Η Human Rights Watch επισκέφθηκε το κέντρο της στις 14 Μαΐου, και είδε κηλίδες αίματος στα πατώματα, ματωμένα ρούχα, ακανόνιστες τρύπες,  σπασμένα γυαλιά και άλλα συντρίμμια από την πάλη των προσφύγων διαφορετικής εθνικότητας , ενώ εξετάστηκαν μώλωπες και πληγές στο ανδρικά και στα κεφάλια των γυναικών .

Πολλοί κάτοικοι είπε ότι η αστυνομία που παρέχει ασφάλεια αποσύρθηκε όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες , μια ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση παρείχε την  ιατρική περίθαλψη στην εγκατάσταση, 14 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με σπασμένα χέρια και τα πόδια.

Η ίδια οργάνωση παρατήρησε ότι  τα ασυνόδευτα παιδιά και οι  οικογένειες  ζουν σε κοινόχρηστους χώρους στο Μοριά. Η Μόρια έχει τμήματα για παιδιά και οικογένειες, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε  να φιλοξενήσουν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά.

Οι γυναίκες ανέφεραν συχνή σεξουαλική παρενόχληση και στα τρία  hotspots. «Οι άνδρες όταν μεθύσουν προσπαθούν  να εισέλθουν σκηνή μας κάθε βράδυ», είπε μια 19χρονη  γυναίκα από την Ερυθραία που ζει  στο Βαθύ.

«Πήγαμε στην αστυνομία και ζητήσαμε  να ληφθούν  μέτρα σε ένα ξεχωριστό τμήμα του στρατοπέδου από τους άνδρες που κάνουν κατάχρηση, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να μας βοηθήσει. Εμείς εγκαταλείψαμε  την χώρα μας για αυτό ακριβώς το λόγο, και εδώ σε αυτό το στρατόπεδο φοβόμαστε να αφήσουμε την σκηνή μας", ανέφεραν γυναίκες του κέντρου .

Οι γυναίκες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο και στην Χίο μίλησαν για παρόμοια προβλήματα και εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για την ασφάλεια και τα παιδιά τους τους.

Μετά την συμφωνία για την μεταναστευτική κρίση της 20ης  Μαρτίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση αυτόματα όλους τους αιτούντες ασύλου και τους μετανάστες.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνουν  την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το καθεστώς προσωρινής μετεγκατάστασης. Θα πρέπει επειγόντως να διαθέσουν επαρκείς χώρους και να διευκολύνουν την μετεγκατάσταση των αιτούντων ασύλου  των οποίων οι αιτήσεις θεωρήθηκαν απαράδεκτες από τα ελληνικά νησιά .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...