Πολιτική

Greenpeace: «Η εφαρμογή της συμφωνίας ΤΤΙΡ μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα βλάψει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα»

Συναγερμός για την Ελλάδα από την οργάνωση  Greenpeace για τη συμφωνία  της διατλαντικής εταιρικής σχέσης για το εμπόριο και τις επενδύσεις, γνωστή ως  (ΤΤΙΡ) μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως τονίζεται από την επικεφαλή της εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, «Η Ελλάδα θα  πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της ΤΤΙΡ ", αναφέρει ή  ίδια  σύμφωνα με δημοσίευμα.

Πράγματι, δύο ημέρες μετά τη διαρροή ενός μεγάλου μέρους του κειμένου της ΤΤΙΡ,  3,5 εκατομμύρια  Ευρωπαίοι έχουν ήδη υπογράψει κατά της συμφωνίας, ενώ η Greenpeace, μέσα από μια ανοιχτή επιστολή καλεί τους  Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση ενάντια στην συμφωνία αυτή, καθώς και στην αντίστοιχη οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, γνωστή ως  CETA.

Όπως επισημαίνει η επιστολή , «δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι τώρα διαθέσιμο σε όλους,  και ο επικείμενος χείμαρρος  των αποκαλύψεων καθιστά το μέλλον της συμφωνίας πιο αβέβαιο από ποτέ, είναι καιρός για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ελλήνων πολιτών να λάβουν θέση δημοσίως και με σαφήνεια. Μιλάμε  για μία οργανωμένη  και ενεργή   αντίθεσή τους στις δύο συμφωνίες που απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας », τονίζει η επιστολή.

«Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί, καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, χωρίς η Ευρώπη να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω  στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη. Οι Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν για να πιέσουν τον Επίτροπο Μάλμστρομ, να μην υπογράψει  μια συμφωνία που βλάπτει τα  τα ευρωπαϊκά  και εθνικά συμφέροντα , και πρέπει  να την απορρίψει », τονίζει η κ. Τσιγαρίδου .

Μετά την διαρροή των εγγράφων Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, και η Καγκελάριο της Αυστρίας Werner Faymann, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της συμφωνίας ΤΤΙΡ, ιδίως στον γεωργικό τομέα. Παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την πλευρά των ΗΠΑ περί  προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και το δικαίωμα κάθε χώρας να αρνηθεί γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

«Όπως επισημαίνεται οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία,  οι οποίες προχωρούν μέχρι στιγμής, πρέπει να σταματήσουν. Πρόκειται για ένα ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι μια συμφωνία υπό συνθήκες  πλήρους μυστικότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Συζητήσεις σχετικά με το παγκόσμιο  εμπόριο πρέπει να υλοποιούνται με ανοιχτό διάλογο με τους  εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, και σε καμία περίπτωση μόνο με την υπερεκπροσώπηση των  λόμπι», τονίζει μέλος της οργάνωσης .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ