Πολιτική

Τσίπρας & Καμμένος αποφασίζουν για εκλογές, ανασχηματισμό και κυβερνητική διεύρυνση στο Πόρτο Ύδρα

Στις επόμενες 15 ημέρες κρίνεται το αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην χώρα.

Με παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή με μια κυβερνητική "νίκη" στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με αποδοχή της θέσης για απόρριψη των προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για ευρύ ανασχηματισμό και ίσως και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με είσοδο και άλλων κομμάτων στο κυβερνητικό σχήμα από την "παλέτα" των ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Κεντρώων.

Πιθανόν να είναι καθοριστικό το Eurogroup της 9ης Μαϊου στο οποίο εάν δεν βρεθεί λύση που να περιλαμβάνει μια συμφωνία για αποδέσμευση της δόσης, έναρξη της συζήτησης της απομείωσης του χρέους και αποδοχή της μη θεσμοθέτησης ενός επιπλέον πακέτου προληπτικών μέτρων, μάλλον θα οδεύσουμε σε σύνοδο κορυφής, όπου θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία η κυβέρνηση να περάσεις τις θέσεις της με σύμμαχο την Γαλλία...

Πάντως ήδη ακούγονται ημερομηνίες εκλογών: 12 ή 19 Ιουνίου.

Στην αρχή θεωρούνταν πιθανή και η 5η Ιουνίου αλλά αυτή η ημερομηνία λόγω του Eurogroup της 9ης Μαϊου την καθιστά αδύνατη.

Πάντως η χθεσινή «απόδραση» στο Πόρτο Ύδρα που έκαναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα περίπου στο συγκεκριμένο θέρετρο) ίσως να αποτελέσει "μήτρα" εξελίξεων.

Δεν συνηθίζεται για δύο συγκυβερνώντες να κάνουν διακοπές μαζί ακόμα και εάν είναι κολλητοί φίλοι. Ειδικότερα δε εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης και υποβόσκουσας πολιτικής κρίσης.

Αντίθετα η «απόδραση» αυτή μπορεί να ερμηνευθεί μόνο υπό το πρίσμα της ανενόχλητης συζήτησης και διαβούλευσης των δύο ανδρών για να αποφασίσουν απο κοινού την άμεση πολιτική τους πορεία και το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στις κάλπες εάν τελικώς τα πράγματα παραμείνουν «μαύρα» από το μέτωπο των δανειστών.

Ήταν ο μόνος τρόπος για να βρεθούν από κοντά και να έχουν αρκετό χρόνο περισυλλογής ώστε να αποφσίσουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Εάν δεν τίθετο θέμα εκλογών δεν θα είχαν λόγο να συναντηθούν καθώς όποια κατάληξη και να είχε η διαπραγμάτευση απλώς θα προχωρούσαν ως είχαν.

Συνεπώς η εκλογική αναμέτρηση «ζυγίζεται» καθημερινά ως επιλογή από τους δύο αρχηγούς και θα πρέπει να έχουν αποφσίσει κατά την διάρκεια της κοινής «απομόνωσής» τους.

Γεγονός είναι ότι σε μια από τις πολλές συσκέψεις των τελευταίων ημερών ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το ζήτημα των προληπτικών μέτρων αποφάνθηκε ότι «η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει».

Το σενάριο παραίτησης της κυβέρνησης και αναζήτησης άλλου κυβερνητικού σχηματισμού δεν θεωρείται εφικτό καθώς λόγω κοινοβουλευτικών συσχετισμών ένας σχηματισμός που θα περιελάμβανε Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, θα διέθετε μόνο 109 βουλευτές.

Πάντως, το να μπορέσει να πετύχει η κυβέρνηση μια τέτοια συμφωνία που να ικανοποιήσει τους δανειστές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και ταυτόχρονα να επιτρέψει στην ίδια να παρουσιάσει τον εαυτό της ως νικητή μοιάζει μάλλον έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας απ'οτι είχε η εύρεση της μαθηματικής απόδειξης του... τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά (η οποία και τελικώς βρέθηκε το 1995 μετά από 358 χρόνια από την πρώτη διατύπωσή του).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης