Εθνικά θέματα

Τσίπρας-Ερντογάν: ”Να μην γίνουμε Ιφιγένειες σε τρωϊκό πόλεμο” λέει ο Γιάννης Μάζης

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον αλλά και με ελάχιστες προσδοκίες.Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης με μια φράση του τα είπε όλα: “Εκφράζω τη συμπάθειά μου στον Έλληνα πρωθυπουργό που θα βρεθεί απέναντι στον Ερντογάν”!

Ο κ.Μάζης μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ εξήγησε γιατί: “Ο κ.Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι σ΄ έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να εξαφανίσει και τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας που πιθανόν υπάρχουν στη χώρα τους.Πως να συζητήσει μ΄ έναν τέτοιο άνθρωπο ο κ.Τσίπρας”;

Ο κ.Μάζης εξήγησε επίσης ότι “ο Ερντογάν βλέπει ότι υπάρχει μια διεθνή τάση σ΄ όλη τη δύση και κυρίως πέραν του Ατλαντικού για τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Αυτό εξυπηρετεί τη δύση σ΄ ότι αφορά την ενέργεια και των έλεγχο των υδάτων”.

Αυτός ο βάσιμος φόβος του Ερντογάν μετατοπίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας προς το Αιγαίο,υποστήριξε ο κ.Μάζης ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα:

“Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουμε Ιφιγένειες για κανένα τρωϊκό πόλεμο”.
Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι “με προβληματίζει ιδιαίτερα ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η ουδετερότητα που τηρεί μεταξύ θύτη και θύματος είναι προβληματική”.

Ο κ.Μάζης επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει με έντονο τρόπο σαφές ότι “δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε ούτε σπιθαμή εθνικής μας κυριαρχίας” και πρόσθεσε ότι και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταλάβει ότι οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά θα σημάνει ανάφλεξη στην νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...