Κόσμος

Τρέμουν οι Βούλγαροι ενδεχόμενη ροή προσφύγων από την Τουρκία μετά τα «προβλήματα» μεταξύ ΕΕ και Ερντογάν

Παρά το αντίθετο των δηλώσεων τους οι Βούλγαροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη νέα ροή προσφύγων από την Τουρκία θα «κατευθυνθεί» σύντομα και  στα βουλγαρικά σύνορα , εφόσον τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα τους.

«Η Βουλγαρία δεν αναμένει πρόβλημα  προσφύγων από την Τουρκία, ακόμη και αν η Άγκυρα αποσύρει την  συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη ρύθμιση της εισόδου των μεταναστών», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών Rumiana  Buchvarova, προσπαθώντας να «ξορκίσει» το ενδεχόμενο αυτό .

«Η  συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων είναι ένα έγγραφο που συμπεριλαμβάνει την κοινή δήλωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», είπε η Buchvarova  σε μια συνέντευξη της στον  δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα .

Η Buchvarova είπε ότι είχε μελετήσει προσεκτικά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Μαΐου ότι η Άγκυρα θα καταργήσει την συμφωνία της επανεισδοχής με την ΕΕ, εκτός εάν η Ένωση  επιτρέψει την μετακίνηση των Τούρκων πολιτών  χωρίς βίζα .

Η ίδια είπε ότι η Τουρκία είχε θέσει τον όρο ότι εάν η απαίτηση της  για απελευθέρωση της  βίζας δεν γίνει  αποδεκτή,  τότε "θα υπάρξει μια αναστολή της συμφωνίας , αλλά χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό είναι επίσης και ένα θέμα διμερών συμφωνιών. Κρίνοντας από τον πολύ εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε πρόσφατα με την τουρκική πλευρά, ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί », κατέληξε  .

Η Βουλγάρα αξιωματούχος τόνισε ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση είχε κρατήσει  επίσης στην θέση του τον ίδιο υπουργό Εξωτερικών, κάτι που είδε η ίδια  ως ένδειξη συνέχειας της τουρκικής  πολιτικής.

Η αξιωματούχος της βουλγαρικής κυβερνήσεως εκφράζει σαφώς «ευγενείς πόθους», και τονίζουμε ότι ομιλούμε για νέο-οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι δεν τηρούν  καμία συμφωνία εάν δεν έχουν από αυτήν τουλάχιστον  200 της εκατό κέρδος.

Ο Ερντογάν παίζοντας σαφώς το δικό του παιχνίδι έδιωξε τον Νταβούτογλου απο την θέση του Πρωθυπουργού για να εκβιάσει την Ευρώπη με την «ησυχία του» , και αυτό ακριβώς  θα κάνει αποστέλλοντας νέες «καραβιές» προσφύγων  στην Ελλάδα.

Το μόνο που δεν έχουν κατανοήσει οι Τούρκοι είναι ότι έχουν «εκνευρίσει» πολλούς τόσο στην γη όσο και εκεί «ψηλά» και θα λάβουν το αντίτιμο των πράξεων τους , πολύ –πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ