Κόσμος

Το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος επέστρεψε στην Ρωσία μέσω Σκοπίων και δεν πέταξε πάνω από την Τουρκία

Σύμφωνα με σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA ,  το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος ακολούθησε  την ίδια   αρχική πορεία  του που είχε τηρήσει  στην πτήση από Ρωσία για Ελλάδα .

Η πτήση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν ακολούθησε το συνηθισμένο αεροδιάδρομο για την Ρωσία ( για ξένα αεροσκάφη)  πάνω από το τουρκικό FIR που ήταν και το συντομότερο, αλλά κινήθηκε δια μέσω των Σκοπίων και  Ρουμανίας . Κάτι που έκανε και κατά την άφιξη του από την Μόσχα.

Ο λόγος είχε να κάνει με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην Συρία τον Νοέμβριο του 2015κια τις τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα  .

Παρόλα αυτά είχαμε την παραβίαση του ελληνικού FIR στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους την χρονική στιγμή που το ρωσικό «Air force one» ήταν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, κάτι που σαφώς αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του ίδιου του  Β.Πούτιν.

Συγκεκριμένα υπενθυμίζουμε ότι είχαμε πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν την ώρα που το αεροσκάφος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσέγγιζε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα δύο ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν από την Λήμνο και από την Σκύρο. Σε μια μάλιστα περίπτωση το ένα από τα τουρκικά F-16 δεν υπάκουσε στους κανόνες αναχαίτισης και ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με ελληνικό F-16.

Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Β.Πούτιν και την απάντηση του Ερντογάν κατά τις εκδηλώσεις της πτώσης της Κων/πολης , η κόντρα Τουρκίας και Ρωσίας διερευνείται και μεγαλώνει . Όταν φτάσει στην Μαύρη Θάλασσα, τότε ο πόλεμος θα είναι πάρα πολύ κοντά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ