Κόσμος

Το θωρακισμένο τροχοφόρο «θηρίο» με το οποίο βγαίνουν για κυνήγι τζιχαντιστών οι Ρώσοι στην Συρία

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Το ρωσικό ειδικά διαμορφωμένο  τροχοφόρο  «Dozor» εξουδετερώνει  καθημερινά ισλαμιστές  τρομοκράτες, έχοντας στα «σπλάχνα του» Ρώσους κομάντος, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Το  Θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης «Dozor», όπως είναι η ακριβής ονομασία του  δημιουργήθηκε από  την εταιρεία KAMAZ και είναι το πρώτο έτος επιχειρησιακής  λειτουργίας του στον ρωσικό  στρατό .

chs54_qwyam4dlb

Το συριακό έδαφος αποτέλεσε το τέλειο πεδίο δράσης του, ενώ είνια γνωστό ότι υπάρχει μια έντονη έλλειψη τεθωρακισμένων οχημάτων  αναγνωρίσεων.

Τα σοβιετικής κατασκευής  BRDM-2 που διαθέτει ο συριακός στρατός είναι πλέον  απελπιστικά  ξεπερασμένα τεχνολογικά.

Το «Dozor»  είναι εξοπλισμένο με μια ειδική συσκευή συλλογής πληροφοριών μέσω της οποίας  μπορεί να λάβει πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Υπάρχουν επίσης, σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Είναι εξοπλισμένο με ένα βαρύ πολυβόλο των  12,7 χιλ τύπου  «Kord», το  οποία ακριβώς λόγω της φύσεως των συγκρούσεων στη Συρία έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα αξιόπιστο  όπλο ικανό να εξουδετερώνει στόχους σε περιοχές μέχρι 1500 - 2000 μέτρα .

Το βάρος του ζυγίζει περισσότερος από 10 τόνους , γεγονός που καταδεικνύει την πολύ καλά σχεδιασμένη θωράκιση του οχήματος , ενώ το  άνω μέρος του  είναι σε θέση να αντέχει σε  σφαίρες διαμετρήματος 12,7mm, διαθέτοντας φυσικά  αποτελεσματική προστασία από  τυφέκια  7,62 χιλιοστών .

chs54rpwuaa8g5g

Η χρήση τέτοιου τύπου θωρακισμένων οχημάτων σε ένα έδαφος όπως είναι το συριακό όπου δε υπάρχουν  πολλά δάση και ρεματιές είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του στρατιωτικού προσωπικού.

Η αναγνώριση των θέσεων των τζιχαντιστών και η επισήμανση τους  βοηθά τα μέγιστα στην ολική καταστροφή τους από την ρωσική πολεμική αεροπορία.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας εδώ και δύο χρόνια, είχε αποφασίσει  να εξοπλίσει τις χερσαίες ένοπλες  δυνάμεις ως επί το πλείστον με τροχοφόρα οχήματα αντί για ερπυστριοφόρα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Συνταγμνατάρχη Vladimir  Chirkin  ένας από τους κύριους λόγους μαζικής παρουσίας τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων , είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής αυτών των οχημάτων.

Η διάρκεια ζωής των ερπυστριοφόρων οχημάτων μέχρι την  εκ βάθρων  ανακατασκευή τους φτάνει τα  30000 χλμ. ενώ αυτή των τροχοφόρων είναι έως 1 εκατ χλμ.

Τα οχήματα  αυτού του τύπου θα ελαχιστοποιήσουν επίσης τις μετακίησεις με τον  σιδηρόδρομο κατά την διάρκεια αποστολών σε απομακρυσμένα σημεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...