Κόσμος

Το Ισραήλ αποκτά μόνιμη αντιπροσώπευση στο ΝΑΤΟ μετά την άρση του βέτο από την Άγκυρα - Τα βρίσκουν οι δυο χώρες

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το Ισραήλ αποδέχεται την πρόσκληση για αποστολή μόνιμης αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες.

Η κίνηση αυτή έγινε εφικτή μετά την άρση του βέτο που είχε επιβάλει η Τουρκία σχετικά με την συνεργασία της Ιερουσαλήμ με την Συμμαχία.

"Ανακοινώνω ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί την πρόσκληση για αποστολή αντιπροσωπείας στο προσεχές μέλλον," δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Οι λόγοι για τους οποίους το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για συνεργασία περιλαμβάνουν "την αποφασιστική μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, την τεχνογνωσία μας, το δίκτυο πληροφοριών μας και άλλα," δήλωσε ο ίδιος.

Η σύσφιξη των δεσμών με τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ήταν "κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε για αρκετά χρόνια," πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε επίσης ότι η απόφαση για την αποστολή μόνιμης αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ πάρθηκε αφού πρώτα η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, ήρε το βέτο που είχε θέσει σχετικά με την συμμετοχή του Ισραήλ στην Συμμαχία.

Για την συνεργασία με κράτη εκτός Συμμαχίας, όπως το Ισραήλ, απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με Ισραηλινή πηγή που επικαλέστηκε η εφημερίδα Haaretz, το Ισραήλ εκλαμβάνει την απόφαση άρσης του βέτο σαν σημάδι της διάθεσης της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ιερουσαλήμ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ, David Walzer, θα προεδρεύσει της μόνιμης αποστολής στις Βρυξέλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ Emmanuel Nahshon.

Προηγουμένως, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία "η Βορειοατλαντική Συμμαχία προχώρησε στην αποδοχή του αιτήματος εγκαθίδρυσης επίσημης ισραηλινής αποστολής στην έδρα του ΝΑΤΟ"

"Το Ισραήλ είναι ένας δραστήριος εταίρος της Συμμαχίας σαν μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1994," ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Τommy Steiner του Institute for Policy and Strategy κοντά στο Τελ Αβίβ, ήταν η πίεση των άλλων μελών του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία που επέτρεψε την πρόσκληση στο Ισραήλ.

"Από την υιοθέτηση της νέας πολιτικής συνεργασίας στου ΝΑΤΟ το 2014 υπήρχε επίσημη πρόσκληση στο Ισραήλ. Όμως το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γιατί υπήρχε τουρκικό βέτο εναντίον του," δήλωσε ο Steiner.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν προβλέπεται η πλήρης ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έκοψε τους δεσμούς με τον πρώην σύμμαχό του, το Ισραήλ, και επέβαλε βέτο στην συνεργασία του με το ΝΑΤΟ, μετά το περιστατικό του Mavi Marmara το 2010, όταν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν 10 Τούρκους ακτιβιστές που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Μετά από χρόνια αλληλοκατηγοριών, η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ είχαν δύο γύρους μυστικών συνομιλιών τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Μαΐου, όπου αναμένεται πως θα επιλυθούν όλες οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ δέχθηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, επιτρέποντας στην Τουρκία να κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μονάδες αφαλάτωσης στην περιοχή.

Το βασικότερο ανεπίλυτο ζήτημα είναι το τουρκικό παράρτημα της Χαμάς, η οποία θεωρείται από το Ισραήλ τρομοκρατική οργάνωση.

Την περασμένη εβδομάδα τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσαν ότι η συμφιλίωση με την Ιερουσαλήμ είναι θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με τα άρθρα μας  Αιφνιδιασμός στο Ισραήλ: Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στην Συρία μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ και Κίνηση-ματ του Β.Πούτιν: Τον έλεγχο του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» ζήτησε από τον Μ.Νετανιάχου – «Όχι» αγωγός προς την Τουρκία η κίνηση αυτή του Ισραήλ για "σύνδεση" του με το ΝΑΤΟ είναι αναμενόμενη.

Το Ισραήλ νοιώθει να απειλείται στην περιοχή και κυρίως να μην εμπιστεύεται την Ρωσία.

Πιστεύει ότι υπάρχει απώτερος σκοπός στην στρατηγική για τη Νέα Μέση Ανατολή και αυτός δεν είναι η παραμονή του Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία στην Συρία αλλά οι ενεργειακές πηγές Γκολάν και Μεσογείου..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...