Αρχείο

Το Βρετανικό Ναυτικό έριξε φωτοβολίδα σε ισπανικό περιπολικό σκάφος που «ταλαιπωρούσε» αμερικανικό υποβρύχιο που έδενε στο Γιβραλτάρ

Το Βασιλικό Ναυτικό έριξε  φωτοβολίδα πριν μερικές ημέρες σε ένα ισπανικό περιπολικό σκάφος, δεδομένου ότι προσπαθούσε  να «ταλαιπωρήσει» αμερικανικό  πυρηνικό υποβρύχιο που προσπαθούσε να δέσει στο Γιβραλτάρ, αναφέρει ο βρετανικός τύπος.

Το ισπανικό περιπολικό σκάφος της Guardia Civil  «Rio Cedena» δύο φορές προσπάθησε  να διαταράξει  τον κατάπλου του αμερικανικού υποβρυχίου  USS Florida, καθώς αυτό πλησίαζε το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στο νότιο άκρο της Ισπανίας.

33DB2DEF00000578-0-image-a-1_1462434430250

Φωτοβολίδες εξαπολύθηκαν στο ισπανικό πλοίο  σε όλη την πλώρη του, καθώς έπλεε μπροστά από το αμερικανικό υποβρύχιο, ενώ  το Βασιλικό Ναυτικό φέρεται να απέστειλε και  το περιπολικό σκάφος  HMS Sabre.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Sun, το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των  Βρετανών ανώτερων αξιωματούχων  στο Γιβραλτάρ με «κορυφαία πηγή» να δηλώνει ότι : «Αυτό δεν είναι μόνο ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι για την Ισπανία  , αλλά είναι μια ανάρμοστη  συμπεριφορά από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ προς το Ναυτικό  των ΗΠΑ , δηλώνοντας ταυτόχρονα μια μεγάλη  περιφρόνηση ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το περιστατικό συνέβη στα μέσα Απριλίου και ανώτερες πηγές  του βρετανικού Βασιλικού  Ναυτικού  έχουν επιβεβαιώσει την εκτόξευση φωτοβολίδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια περιστατικά  έχουν αναφερθεί.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε  ότι είναι «έκπληκτη έχοντας αποτροπιασμό» , όταν η  ισπανική αστυνομία χρησιμοποίησε βάρκες και ελικόπτερα για να κάνει διάφορες εισβολές σε βρετανικά ύδατα.

Το  Γιβραλτάρ  δόθηκε στην Βρετανία με την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713, αλλά η Ισπανία έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν θα παραιτηθεί από το αίτημα της για κυριαρχία επί του εδάφους αυτού.

33DB2DBF00000578-0-image-a-2_1462434432059

Οι σχέσεις μεταξύ της Μαδρίτης και του Λονδίνου σχετικά με τον Βράχο αυτόν  έχουν επιδεινωθεί δραματικά από την κατασκευή του τεχνητού υφάλου από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, για τον οποίον  η Ισπανία έχει παρέμβει πολλές φορές .

Η Μαδρίτη απάντησε με την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα, που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα, σπάζοντας τα νεύρα των Βρετανών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ