Κοινωνία

Το έθιμο του Πάσχα με το σπάσιμο των σταμνών στην Κέρκυρα

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη ευλάβεια. Στην  Κέρκυρα το Πάσχα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η επιρροή του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι, σημαντική όπως και τα έθιμα που ακολουθούνται αυτήν την ημέρα  είναι εντυπωσιακά, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα κάτοικοι το  ονομάζουν "Λαμπρή‘, τονίζοντας έτσι την απέραντη  ‘‘φωτεινή‘‘ χαρά αυτής της ημέρας. Μετά από μια περίοδο επτά εβδομάδων αυστηρής νηστείας και αποχή από όλες τις μορφές ψυχαγωγίας έρχεται η φωτεινή ημέρα, μια ημέρα χαράς, ημέρα αναζωογόνησης .

Την ημέρα του Πάσχα, στις 7 το πρωί σε κάθε εκκλησία δημιουργούνται πομπές,, στους δρόμους της πόλης, οι  οποίες αποτελούνται από  μαθητές, μέλη  προσκοπικών  οργανώσεων  και χορωδίες. Από 11.30 στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας , σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις, λαμβάνει χώρα μια διασκεδαστική γιορτή του Πάσχα με παραδοσιακούς χορούς και μια ποικιλία εκδηλώσεων , σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που ασχολούνται με την προετοιμασία του αρνιού του Πάσχα  στη σούβλα . Στην Κέρκυρα  συνήθως τρώνε  για το Πάσχα σούπα με αυγό και  χυμό λεμονιού και διάφορους  τύπων κρέατος, ενώ το  αρνί το τρώνε την Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι είναι εξασθενημένο μετά από αρκετές ημέρες νηστείας, και η σούπα βοηθά να ανακάμψει.

Την ημέρα του Πάσχα τελείται ο εσπερινός της Αγάπης, στο οποίο ο ιερέας συγχαίρει όλους εκείνους που συγκεντρώθηκαν στο ναό, και όλοι προσκυνούν το Ευαγγέλιο και το χέρι του ιερέα. Στις έξι η ώρα  πομπή με την εικόνα της Αναστάσεως, πραγματοποιεί κοινή πομπή με τις εικόνες  της Αναστάσεως του Χριστού και της Παναγίας της  "Δημοσιάνας" , με αυτές τις πομπές ξεκινά μια από τις πιο  παλιές  θρησκευτικές πομπές στην Κέρκυρα.

Νωρίτερα το βράδυ από σπίτι σε σπίτι ομάδες τραγουδούν περπατώντας  τα κάλαντα του Πάσχα: "Κυριακής έπαινο και δοξάζουν  τον Θεό, και τον  Κύριο όλης της πλάσης.  "

Στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου  όλοι οι κάτοικοι του νησιού της Κέρκυρας  ρίχνουν στάμνες, βάζα, γλάστρες και άλλα αγγεία.

Αυτή το  πολύβουο και χαρούμενο έθιμο ήρθε την Κέρκυρα από τους Ενετούς κατακτητές . Το νέο έτος  παραδοσιακά οι Ιταλοί ρίχνουν  παλιά πράγματα, με σκοπό  να εξαγνίσουν  το κακό από τον  χώρο διαβίωσης και να αρχίσουν  μια νέα ζωή την επόμενη χρονιά .

Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση για το τελετουργικό της ρίψεως σταμνών  στην Κέρκυρα  όταν, μετά τη σταύρωση, η Μαρία η Μαγδαληνή είδε τον άδειο τάφο του Ιησού, από την έκπληξη  της  έπεσε από τα χέρια της  ένα πήλινο δοχείο. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας επαναλαμβάνουν  πλέον συμβολικά όλα  τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ανάστασης.

Την Δευτέρα  του Πάσχα το πρωί σχεδόν σε όλα τα χωριά γίνονται λιτανείες που διαρκούν από μία ώρα έως τρεις ώρες. Οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν μια προσευχή, και να φέρουν  λουλούδια στην Θεοτόκο την μητέρα   του  αναστημένου Χριστού .

Η πρώτη εβδομάδα των εορτασμών του Πάσχα στην Κέρκυρα τελειώνει  προς τιμήν της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, η οποία είναι στη Μονήτης  Παλαιοκαστρίτσας.

https://youtu.be/TZrUtrtULaA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...