Αρχείο

Τι ετοιμάζουν το ΔΝΤ και οι Βρυξέλες για την διάσωση της Ελλάδας;

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες  ότι δεν θα δώσει « δεκάρα» μέχρι να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο από τους Ευρωπαίους,  το οποίο να αναφέρει την σημαντική μείωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας , αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Με λίγα λόγια το  Διεθνές Ταμείο επικεντρώνεται τώρα στην προστασία της φήμης του , μετά την αποτυχία των πρώτων δύο  ελληνικών πακέτων διάσωσης,  ακόμη και αν αυτό δημιουργήσει προβλήματα με την ΕΕ .

Η συμφωνία "επανάσταση"  που ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες την και σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε ένα ποσό 11 δις ευρώ  για την Ελλάδα σε συνεργασία της ΕΕ με το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  ως επίσημοι δανειστές, δεν φαίνεται να ισχύει πλέον  .

Στο τέλος,  ο παγκόσμιος δανειστής αρνείται  να υποστηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα με δική του  οικονομική συνεισφορά .

Αλλά η  ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραπαίει , και εάν δεν έρθουν τα  δισεκατομμύρια του ταμείου , η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει  οικονομικά για μεγάλο χρονικό διάστημα .

«Φυσικά», λέει ο Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

«Ακριβώς το ΔΝΤ συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις διάσωσης, κάνει χάρη στην  Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες  που θέλουν το διεθνές  ταμείο για την διασφάλιση της υλοποίησης των  μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα», δήλωσε ο Κατσάμπας.

Το τοπίο έχει αλλάξει από το 2010 και το 2012, όταν το ΔΝΤ παρείχε στην Ελλάδα  τα μεγαλύτερα δάνεια που είχαν δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα που ήταν σε κρίση .

Το Ταμείο συμφώνησε κάτω από την βαριά πίεση από την Ευρώπη, φοβούμενο  ότι μια ελληνική κατάρρευση θα διασπάσει την ίδια την ευρωζώνη. Ακόμα και τότε, όμως, το ΔΝΤ είχε αμφιβολίες εάν αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να επιτύχουν .

Το ταμείο έχει δεσμευθεί για την χορήγηση 65 δις $ στην Ελλάδα  συνολικά, καταβάλλοντας περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια $ .

«Το 2010, η Ελλάδα ήταν  σε τόσο απελπιστική θέση  μαζί την Ευρώπη, έτσι  το ΔΝΤ αναγκάστηκε να συμβιβαστεί όσον αφορά τις αρχές του για να υλοποιήσει  κάτι που κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά είχε ως στόχο την αποφυγή μιας νέας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Desmond Lachman, ένας πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Τώρα που οι Ευρωπαίοι έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα προβλήματα στην Ελλάδα απειλούν  πλέον την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Πλέον το  ΔΝΤ είναι πιο συνετό, ειδικά όταν η Ελλάδα ανέβαλε την  πληρωμή  χρέους  περίπου $ 2 δισεκατομμυρίων πέρυσι, κάτι που γέμισε αναξιοπιστία το διεθνές ταμείο .

Αν και η Ελλάδα υλοποίησε  τελικά τις πληρωμές αυτές, ο κίνδυνος αθέτησης παραμένει, και η  Αθήνα εξακολουθεί να οφείλει στο ΔΝΤ 16,2 δισ $.

Τώρα το ΔΝΤ  επιμένει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης εξασφαλίζει οικονομικά στην Ελλάδα, και η χώρα   θα είναι σε θέση να αναπτύξει τόσο την οικονομία της όσο  και να αποπληρώσει τα δάνεια της,  μακροπρόθεσμα όμως.

Οι  Ευρωπαίοι πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε ένα σχέδιο για την  ελάφρυνση  του βάρους  του ελληνικού χρέους για την επίτευξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα , αναφέρει το τελεσίγραφο του Ταμείου.

Αυτό όμως  θα απαιτήσει την μείωση των επιτοκίων, την επέκταση των περιόδων αποπληρωμής,  θέτοντας μια μακρά περίοδο χάριτος πριν η Ελλάδα πρέπει  ξεκινήσει την αποπληρωμή του, διατυπώνει το ταμείο  σε μια πρόσφατη ανάλυση.

«Το Ταμείο λέει ας τελειώνει η παρωδία, και ας σοβαρευτούμε», είπε ο Lachman.

Αλλά ακόμη και με  δεδομένο ότι αποδεσμεύτηκαν  περισσότερα από  11 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια για την Ελλάδα στις 24 Μαΐου 2016, , οι Ευρωπαίοι προσφέρουν  μόνο ένα ασαφές σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους και αυτό είναι ανεπαρκές.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το σύνολο  των μέτρων που η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί θα  είναι συνεπές με αυτό που νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε  ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ .

Η διοίκηση του ΔΝΤ βρίσκεται υπό πίεση των  αναδυόμενων  μελών του  να μην λυγίσει και να δεχθεί οτιδήποτε έξω από τους  δικούς του κανόνες για να βοηθήσει  την Ελλάδα.

Αυτό  που «συνομολογήθηκε» είναι η χορήγηση κεφαλαίων από το Ταμείο,  ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά θα παρουσιάσει  ένα λεπτομερές σχέδιο ανακούφισης του χρέους πριν  από το τέλος του έτους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χλεύασε  την πρόταση του ΔΝΤ για την  Ελλάδα και την εξυπηρέτηση του χρέους της μέχρι το 2040, λέγοντας ότι οι πιστωτές θα μπορούσε κάλλιστα να «κάνουν μια περίοδο χάριτος για χίλια χρόνια."

Ο κ. Κατσάμπας πιστεύει ότι το ΔΝΤ μπορεί να ζητά πάρα πολλά από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά αυτοί  πρέπει να απαντήσουν  στην κοινή γνώμη των χωρών τους, λέγοντας ότι η χρόνια  αναβολή  αποπληρωμής στο μέλλον είναι το ισοδύναμο της μια  διαγραφής  χρέους .

Μας εμπαίζουν όλοι τους οι εταίροι και τα στελέχη του ΔΝΤ και υπάρχει μία αίσθηση ότι η χρεοκοπία δεν είναι και πολύ μακριά. Έτσι όμως  θα μπορέσουμε να κάνουμε «μπίζνες» με τον Βλαδίμηρο Πούτιν που θέλει να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο , και στο μέλλον να αποκτήσει  μια ναυτική βάση για τον ρωσικό στόλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...