Αρχείο

Σ.Σοϊγκού: "H Ρωσία έτοιμη για μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη συνεργασία με το Ιράν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας" - Νέο κομβόι με S-300 στην Τεχεράνη - Δείτε εικόνες

Η Ρωσία είναι έτοιμη για μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη συνεργασία με το Ιράν στην μάχη ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία. Αυτό εκφράστηκε από τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σoϊγκού σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Άμυνας του Ιράν.

«Πιστεύουμε ότι η πρακτική υλοποίηση της διμερούς συνεργασίας εξαρτάται κυρίως από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα λάβουν Ρωσία και Ιράν για την καταπολέμηση της διεθνής τρομοκρατίας. Ελπίζουμε να δώσουμε στην ρωσο-ιρανική συνεργασία έναν πολύπλευρο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», δήλωσε ο Σoϊγκού.

Τόνισε επίσης την αξία του «εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των υπουργών άμυνας των χωρών μας».

«Είμαι σίγουρος ότι η συνάντησή μας θα συμβάλλει στην σύσφιξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας και Ιράν», έκλεισε ο Shoigu.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν με την σειρά του ευχαρίστησε τον Shoigu για τη πρόσκληση και την ευκαιρία συνάντησης. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειές σας, την επιμέλεια σας, την καλή διοργάνωση της διάσκεψης, που ήταν εντελώς διαφορετική από την αντίστοιχη περυσινή», δήλωσε ο Dehkan.

Το Ιράν παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, συγκεκριμένα μία παραλλαγή του συστήματος S-300PMU-2 Favorite, αρκετά νωρίτερα του προκαθορισμένου, ενώ η Τεχεράνη βρίσκεται σε συζητήσεις με την Μόσχα για την αγορά επιπλέον οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο Αλεξάντερ Φόμιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξαγωγών οπλικών συστημάτων FSVTS στο TASS.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν συζητήσει την αγορά επιπρόσθετων οπλικών συστημάτων, χωρίς να επεκταθεί σχετικά: «Η μελλοντική συμφωνία αφορά συστήματα που δεν βρίσκονται στην λίστα των απαγορευμένων όπλων του ΟΗΕ».

Το Ιράν είχε εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό το ενδιαφέρον του για τους S-300, θεωρώντας τους από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά αντιαεροπορικά συστήματα, με σκοπό να ενισχύσει την άμυνά του σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, έγινε επίδειξη των νεοαποκτηθέντων S-300 στην παρέλαση, στα πλαίσια των εορτασμών της ετήσιας Εθνικής Μέρας.

Έγινε επίσης επίδειξη ενός ραντάρ απόκτησης στόχου μεγάλης ακτίνας, ενός σταθμού ραντάρ μικρής ακτίνας, ενός κέντρου διοίκησης και μίας κινητής ραδιοφωνικής κεραίας- όλα μεταφέρονταν σε φορτηγά- αλλά και οπλικών συστημάτων εγχώριας παραγωγής όπως οι πύραυλοι Ghader, Nasr και Fakour, το ραντάρ παρακολούθησης Kasta, τα αντιπυραυλικά συστήματα Hag και Rapier καθώς και το ιρανικό ανάλογο των S-300, οι Talaash-3.

«Κανείς δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τις προσπάθειες του Ιράν να ενισχύσει την πυραυλική του άμυνα», δήλωσε ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας Hossein Dehghan.

«Το Ιράν έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς την πραγματοποίηση των στόχων του και την εξασφάλιση των συμφερόντων του, θα προχωρήσει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών του με εξοπλισμό υψηλού επιπέδου. Και κανείς ατομικά ή συλλογικά δεν θα μπορέσει να σταθεί στον δρόμο του εμποδίζοντας την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα της πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Υπουργός.

Τόνισε επίσης ότι το Ιράν δεν έχει απειλήσει ποτέ και δεν πρόκειται να απειλήσει την ασφάλεια άλλων χωρών.

«Όσον αφορά το συμβόλαιο αγοράς των S-300, αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των της αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας-Ιράν. Η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή μας υποχρεώνει να εξασφαλίσουμε σταθερές συνθήκες ασφαλείας. Γι’ αυτό και έπρεπε να αποφασίσουμε με ποια μέσα θα πετύχουμε κάτι τέτοιο. Και πιστεύουμε ότι αν η Ρωσία και το Ιράν καταφέρουν να φτάσουν σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες, αυτό θα συμβάλλει στην επίτευξη ενός περιβάλλοντος ασφαλείας», δήλωσε ο Larijani.

Πρόκειται για επιβεβαίωση του άρθρου μας Προς Νέα Μέση Ανατολή: Η Ρωσία δημιουργεί γραμμή παραγωγής αρμάτων μάχης T-90 στο Ιράν – Δίνει S-400, Bastion, Su-30SM καθώς επιβεβαιώθηκε ότι  Ρωσία και Ιράν έχουν συζητήσει την αγορά επιπρόσθετων οπλικών συστημάτων.

Την συγκεκριμένη λίστα σας την έχουμε ήδη αναφέρει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...