Κόσμος

Σ.Λαβρόφ: "Στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Η Ρωσία θα απαντήσει με στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα στα βόρεια σύνορά της, αν η Σουηδία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

"Δεν είναι η πιθανότητα επίθεσης των Σουηδών που μας ανησυχεί. Παρ' όλα αυτά, καθώς ο σουηδικός στρατός θα υπακούει στην ανώτατη διοίκηση του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα στα βόρεια σύνορά μας, έχοντας υπ' όψιν ότι στην απέναντι πλευρά των συνόρων μας υπάρχει ένα στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ που βλέπει την Ρωσία σαν απειλή και προσπαθεί να την περιορίσει με κάθε κόστος," δήλωσε συγκεκριμένα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος "η λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας εξαρτάται από το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Όταν εκείνοι αξιολογούν την δυναμική στην απέναντι πλευρά των ρωσικών συνόρων, είτε πάνω στα σύνορα είτε μακρύτερα, γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και τι πρέπει να αναμένουμε, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει ότι υπάρχει ανάγκη αποτροπής.

"Είναι διαφορετικό όταν οι βόρειοι γείτονές μας είναι ουδέτερα κράτη και διαφορετικό όταν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο μάλιστα έχει δηλώσει απερίφραστα ότι σκοπός του είναι η αποτροπή της Ρωσίας, την οποία θεωρεί σαν 'κυρίαρχη απειλή'. Κάποτε υπήρχε συνεργασία και εμπιστοσύνη, χωρίς εκατέρωθεν αναφορές για "απειλή". Αυτό ήταν ένα διαφορετικό ΝΑΤΟ. Προφανώς η κατάσταση τώρα έχει μεταβληθεί, παρ' όλο που διακατέχεται από ένα "σύνδρομο στέρησης":

Προσπαθούν να δείχνουν αξιοπρεπείς αλλά δεν το καταφέρνουν όλοι. Όσο για την Σουηδία, αναγνωρίζουμε ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ανεξάρτητα για τους τρόπους εξασφάλισης της ασφάλειάς του, αναλόγως των εθνικών του συμφερόντων. Το καλύτερο είναι η προσφυγή στον λαό. Παρεμπιπτόντως το Μαυροβούνιο έχει αποφασίσει να μην ρωτήσει τους πολίτες. Τι μπορεί να προσφέρει το Μαυροβούνιο στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ; Ρητορική ερώτηση. Πολλοί επιφανείς πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν υπάρχει άμεση ανάγκη για την ένταξη του Μαυροβουνίου. Η απάντηση είναι πολύ απλή, παρ' όλο που προσπαθούν να την αποφύγουν με το να κρύβονται πίσω από γενικεύσεις, όπως το ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία εξαπλώνονται με σκοπό να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωπολιτικό χώρο περικλείοντας τις χώρες που διαφωνούν με το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα την Ρωσία και την Σερβία."

"Πάντα προειδοποιούσαμε ότι αν το ΝΑΤΟ ακολουθήσει πολιτική ανεξέλεγκτης επέκτασης προς την Ανατολή (παρ' όλο που κάθε χώρα έχει το δικαίωμα επιλογής του πλαισίου ασφαλείας της, είτε αυτό περιλαμβάνει διμερείς ή πολυμερείς συμμαχίες), πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν οι στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας πλησιάσουν περαιτέρω τα ρωσικά σύνορα, τότε η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, λαμβάνοντας επαρκή στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα.

Όπως λέει και το ρητό είναι απλά δουλειά, τίποτα το προσωπικό' τόνισε ο Σ.Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως δεν έχει πρόθεση να βλάψει την ασφάλεια της Ρωσίας, οι πράξεις του υποδεικνύουν το αντίθετο.

"Παρ' όλα αυτά, αν όντως δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις, αλλά οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον στο κατώφλι μας, τότε δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε αυτό που βλέπουμε και όχι τις προθέσεις τους," συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Η απάντηση της Ρωσίας σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι Iskander-M και όχι μόνο....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ