Πολιτική

Συνέντευξη του Α. Τσίπρα στο Ria Novosti : « H ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται χωρίς διάλογο με τη Ρωσία στην Ευρώπη»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας την παραμονή της επίσημης επίσκεψής  στην Ελλάδα, του  Ρώσου πρoέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε  συνέντευξή  στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, μιλώντας  για το ρόλο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και σχετικά με τη στάση του ως προς τις κυρώσεις και την αναβάθμιση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων σε ένα νέο επίπεδο.

ΕΡΩΤ : Το  2016 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος των σχέσεων  Ελλάδας - Ρωσίας. Νομίζετε ότι τώρα ανοίγονται νέες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο εμπόριο και στον  οικονομικό τομέα , παρά τις δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης; Και αν ναι, τι;

- Είναι σαφές ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της σε σχέση με όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα η Ελλάδα όμως κατ 'αρχήν υποστηρίζει κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που θα φέρει την ειρήνη, με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ και την ενίσχυση της αποστολής του ΟΑΣΕ. Η χώρα μας  ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών των  συγκρούσεων, οι  οποίες  κατοικούνται  από δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή.

Παρ 'όλα αυτά,  νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, που είναι "φυλακισμένο" σε ένα φαύλο κύκλο  κυρώσεων, με ταυτόχρονη  αύξηση της ρητορικής του Ψυχρού Πολέμου. Η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία και τον διάλογο με την Ρωσία. Σήμερα η Ελλάδα διεξάγει μια ανεξάρτητη, πολυφωνική εξωτερική πολιτική, η οποία βασίζεται στη διπλωματία (το κύριο μέσο για την επίλυση των διαφορών) και, από την άλλη πλευρά, προωθεί τον πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της περιοχής.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω , το πιο σημαντικό πράγμα αποτελούν οι ισχυρές ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις με το ρωσικό λαό, τις οποίες  ενισχύουμε και θέλουμε  να φέρουμε  ένα νέο επίπεδο των σχέσεων αυτών  μεταξύ των δύο χωρών μας. Δύο φορές πήγα στη Ρωσία, όπου είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο (Βλαντιμίρ) Πούτιν, συναντήθηκα δύο φορές με τον Πρωθυπουργό (Ντμίτρι) Μεντβέντεφ, ενώ  είχαμε  πολλές επαφές σε υπουργικό επίπεδο, μέσω κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής, η οποία έμεινε  ήδη αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αδρανής. Σήμερα θα υπογράψουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν μια πολιτική δήλωση για την ενίσχυση των σχέσεών μας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ και η ρωσικές  απαντήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμπορική συνεργασία μας, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις σε υποδομές, οι  μεταφορές και τα λιμάνια, καθώς και η ενέργεια και ο τουρισμός, στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα .

Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφαλής  και φιλόξενος προορισμός. Έχουμε ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω των αλλαγών στην έκδοση του συστήματος θεωρήσεων της συνθήκης Σένγκεν, ενισχύσαμε  το έργο των προξενείων μας στη Ρωσία, προσλαμβάνοντας  δεκάδες νέους υπαλλήλους, και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην υψηλή ζήτηση των Ρώσων πολιτών που έχουν σκοπό να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, νομίζω ότι είναι απαραίτητο (και έχω ήδη μιλήσει για αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο) να κάνουμε επανεκκίνηση του διαλόγου για την άμβλυνση του καθεστώτος της βίζας για τους Ρώσους πολίτες.

Στον τομέα της ενέργειας, αλλά και υπο το πρίσμα  της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα σε  Edison  - ΔΕΠΑ - "Gazprom",  θα υπογράψουμε  σήμερα μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών «Rosneft» και ΕΛΠΕ.

Το έτος εορτασμού των σχέσεων  Ελλάδας-Ρωσίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία , για  να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και την περαιτέρω προσέγγιση των λαών μας στη βάση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Σήμερα, μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο, θα εγκαινιάσουμε  μια έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, αφιερωμένο στις χριστιανικές εικόνες του Αντρέι Ρουμπλιώφ, όπου θα επανεξετάσουμε τη βυζαντινή εικονογραφική παράδοση, υπό μια  αυθεντική  ρωσική  ταυτότητα. Η έκθεση αυτή, όπως και έκθεση αρχαίων   από την Ακρόπολη Αθηνών στην Μόσχα , συμβολίζει την σημασία της φιλίας που ενώνει τους λαούς μας. Σήμερα θα κάνουμε μια συμφωνία για τη συνεργασία ελληνικών και ρωσικών δήμων και  περιφερειών για την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων οργανισμών και ιδρυμάτων.

- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν  συχνά διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την κατάσταση; Τι είδους  πληθωρισμό  ή  ανάπτυξη περιμένετε φέτος;

- Στο πρόσφατο παρελθόν, τα  περισσότερα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ορισμένα ξένα, παρουσίαζαν   μια υπερβολική αρνητική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και διέψευσε όλα  τα αρνητικά σενάρια. Οι οικονομικοί δείκτες ήταν πολύ καλύτεροι  από ό, τι αναμενόταν. Αναμένουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα είναι σε μια πορεία ανάπτυξης. Ειδικά μετά την πρόσφατη θετική έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup και την αναμενόμενη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας με την υιοθέτηση του νέου Επενδυτικού Νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι ξεπεράσουμε και πάλι τις προσδοκίες.

- Κατά την προηγούμενη περίοδο, η Ρωσία διεξήγαγε μια επιχείρηση στη Συρία ενώ συνεχίζει τώρα να δραστηριοποιείται έναν σοβαρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πώς αξιολογείτε τις ενέργειες της Ρωσίας προς αυτή την κατεύθυνση; Θεωρείται την Ρωσία  ως έναν από τους παράγοντες σταθεροποιήσεως στην περιοχή;

- Η συριακή κρίση έχει υπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό ως μια πηγή  άνευ προηγουμένου ροής  προσφύγων, την οποία η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει. Συνεπώς, είναι σημαντικό για εμάς να σταματήσει  αμέσως κάθε  ενέργειες εναντίον άοπλων πολιτών, να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός  για την διατήρηση της ειρήνης, και να έρθει το τέλος αυτής της μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης μέσα και έξω από τη Συρία,  αλλά και  να καθιερωθεί  η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Η Ρωσία διαδραματίζει καίριο ρόλο,  τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά  και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, ιδίως μέσω της αποτελεσματικής και συντονισμένης καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, αλλά εμείς πρέπει να αγωνιστούμε για την εφαρμογή του. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, θα έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τον πολιτικό διάλογο για περιφερειακά θέματα, όπως είναι η Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...