Αρχείο

Συμβούλιο της Ευρώπης: Τα ελληνικά κέντρα προσφύγων δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα

Ο εισηγητής της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μετανάστευση και υπεύθυνος για τους  πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους εξέφρασε την ανησυχία  του ότι τα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, αναφέρει ο ευρωπαϊκός τύπος.

Ο Ολλανδός βουλευτής  Tineke Strik την Κυριακή επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν μετακινηθεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες  που έχουν μεταφερθεί από την Ειδομένη, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίμνωση  που εκδόθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το γεγονός ό, τι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσα πολλά για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες από την Ειδομένη. Ωστόσο, αυτή ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη δημιουργία αξιοπρεπών εγκαταστάσεων οι οποίες θα  πληρούν τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Strik .

Από την περασμένη Τρίτη, όταν ξεκίνησε η  σταδιακή μετεγκατάσταση των 12000 προσφύγων από την Ειδομένη , περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν μεταφερθεί, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, στις νέες εγκαταστάσεις, κοντά σε πόλεις της βόρειας Μακεδονίας και στην Θεσσαλονίκη.

Η Ειδομένη ήταν ο  μεγαλύτερος  άτυπος καταυλισμός προσφύγων της χώρας στην βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την πΓΔΜ. Οι  αιτούντες ασύλου συνέρεαν  εκεί για μήνες, φθάνοντας πάνω σε αριθμό πάνω από 13.000 , μεταξύ των οποίων υπήρχαν και εκατοντάδες παιδιά.

Ο Strik είπε επίσης: «Στα μέρη που επισκέφθηκα, δεν υπήρχε καμία προστασία της ιδιωτικής ζωής,  συστήματα πυρασφάλειας, κανένα φως και εξαερισμός και οι άνθρωποι δεν είχαν  πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους ή τις προοπτικές τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους  ελπίζουν να επανενωθούν με τα μέλη της οικογένειας τους σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ψυχολογική ευημερία τους θα εξαρτηθεί από την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προ-εγγραφής και την δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους ζητώντας  άσυλο».

Ο ίδιος σήμερα επισκέπτεται καταυλισμούς προσφύγων στο νησί της Λέσβου.

Καλό θα ήταν κάποιος Έλληνας αξιωματούχος να βρεθεί και να εξηγήσει στον Ολλανδό «επισκέπτη» ότι η ΕΕ αποστέλλει ολόκληρη την χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες εξολοκλήρου στις ΜΚΟ,  και όχι στο ελληνικό κράτος. Ένα κράτος που «ζορίζεται» να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητα με τους πολίτες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2015. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν παραμείνει στη χώρα λόγω του κλεισίματος των συνόρων και των περιορισμών που εφαρμόζονται από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ