Κόσμος

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν στην Νορβηγία ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας για να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς ICBM Satan και Yars

Στοιχείο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας τοποθετούν οι ΗΠΑ στην Νορβηγία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους ICBM Satan και Yars.

Με πρόσχημα  την...διαστημική παρατήρηση οι ΗΠΑ μεταφέρουν ραντάρ μεγάλης εμβέλειας από την ατόλη Κουατζαλέιν του Ειρηνικού στην νορβηγική επαρχία Finnmark, στα σύνορα με την Ρωσία, σύμφωνα με το Νορβηγικό κανάλι NRK, το οποίο μετέδωσε την πληροφορία επικαλούμενο αμερικανούς ειδικούς.

Ο πρώην αναλυτής της CIA Allen Thomson πιστεύει ότι το ραντάρ GBR-P που βρίσκεται στα νησιά Μάρσαλ, ενδέχεται να μεταφερθεί στην πόλη Vardo στην Βόρεια Νορβηγία αντικαθιστώντας το ραντάρ "Globus II", που βρίσκεται εκεί από το 1999.

Το συγκεκριμένο ραντάρ Globus είναι συνδεδεμένο με τον αμερικανικό σταθμό ραντάρ στην Φλόριντα και υπάγεται στην πρώτη μοίρα διαστημικού ελέγχου στο Κολοράντο. με σκοπό την αποτροπή πυρηνικών επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ!

Το "Globus II" χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των "διαστημικών σκουπιδιών", ενώ δεν έχει την δυνατότητα ανίχνευσης διηπειρωτικών πυραύλων.

Αντίθετα το GBR-P έχει αυτήν την δυνατότητα.

Σύμφωνος με την άποψη αυτή είναι και ο αναλυτής George Lewis του πανεπιστημίου Cornell.

"Μου φαίνεται αρκετά πιθανή η μετακίνηση του GBR-P από την ατόλη Koυατζαλέιν. Μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σημείο με σημαντικά μικρότερο κόστος απ' ότι θα απαιτούσε η κατασκευή ενός νέου σταθμού ραντάρ," δήλωσε.

Το συγκεκριμένο ραντάρ χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια δοκιμών της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας εναντίον διηπειρωτικών πυραύλων. Κατά την διάρκεια της προεδρίας του George W. Bush υπήρχε σχέδιο μεταφοράς του ραντάρ στην Τσεχία στα πλαίσια της ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας ήταν ο λόγος για τον οποίον ψυχράνθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, υπενθυμίζει το NRK.

Επίσης Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τον σκοπό λειτουργίας του ραντάρ.

Παρ' όλα αυτά, το σύστημα "Globe" είναι παράγοντας ανησυχίας και σε άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας.

Ο κορυφαίος Νορβηγός στρατιωτικός αναλυτής Iaw Arne Willy Dahl δήλωσε ότι η τοποθέτηση του ραντάρ μόλις 200 μέτρα από κατοικημένα κτίρια αποτελεί παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης.

Σύμφωνα με την συνθήκη, απαγορεύεται η εγκατάσταση στρατιωτικών δομών κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οπότε εάν ο νέος σταθμός ραντάρ χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων και επομένως δυνητικά εξυπηρετεί τις ένοπλες δυνάμεις σε καιρό πολέμου, θα μπορούσα να χαρακτηριστεί στρατιωτικό κτίριο.

Το ραντάρ "Globus" στο νησί Vardo, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Κόλπου Βίκινγκ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας των ΗΠΑ και των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό τύπο το ραντάρ θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.

ΗΠΑ και Ρωσία προετοιμάζονται για τον "πόλεμο των άστρων"....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ