Εκκλησία

Στην Ιερά Μονή του Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος είναι έτοιμοι για την άφιξη του Πατριάρχη Μόσχας και του Ρώσου Προέδρου

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της αφίξεως του Προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Άγιο Όρος, η οποία  αναμένεται στις 27 Μαΐου 2016, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο.

Την  ημέρα αυτή η  Αυτού Αγιότητα ο  Ρώσος Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών  θα επισκεφθεί το διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους στις Καρυές , όπου θα συναντηθεί με τα  μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους , ενώ στην συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στους  συμπατριώτες  του.

Η ρωσική  Μονή  του Αγίου Παντελεήμονα,  γιορτάζει φέτος την  1000η επέτειο αναφέρει ο ανταποκριτής της ιστοσελίδας  «ρωσικό Όρος».  Εδώ, ο Ρώσος Πατριάρχης θα συναντηθεί με το  100χρονο ηγούμενο της μονής Ιερεμία (Αλιέχιν), αλλά και με  τους αδελφούς της Μονής .

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, ο  Προκαθημένος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  θα επισκεφθεί τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του μοναχισμού στο Άγιον Όρος, δια μέσου των οποίων  εδώ και χιλιετίες πραγματοποιείται ο  πνευματικός δεσμός της  Ρωσίας με  το Άγιον Όρος και την Ελλάδα .

Συγκεκριμένα μιλάμε για το την Μονή του Ξυλουργού  , που συνδέεται με ιστορία 600 χρόνων  του ρωσικού μοναχισμού  και, φυσικά το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, που θα είναι ο κύριος προορισμός της επισκέψεως του .

Αναμένεται επίσης  ο Ρώσος  Πατριάρχης να συμμετάσχει σε  επίσημη Αγρυπνία στην Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στη μνήμη όλων των αγίων πατέρων, των οποίων η ζωή ήταν άρρηκτα  συνδεδεμένη τόσο με το Άγιο Όρος όσο και με την Ρωσία.

Μεταξύ αυτών των Αγίων ήταν ο Άγιος Αντώνιος των Σπηλαίων , οι  ασκητές του ερημητηρίου του ξυλουργού  της Αγίας Λαύρας,   Σάββας της Σερβίας,  της Κύπρου,  του Κιέβου, των Αγίων  Αρσενίου  ,  Παΐσιου,  Βελιτσκόφσκι,   Σιλουανού , και Αλέξιου  από την Κάρπαθο  και πολλών άλλων  (άνω των 50 τον αριθμό).

Το 2013, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης του, ο  Πατριάρχης κκ. Κύριλλος  δώρισε στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων μια ρωσική εικόνα .

Ο  Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Πρόεδρος Β.Πούτιν θα επιθεωρήσουν τα έργα αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επισκέψεως του Πατριάρχη .

Το  Άγιο Όρος άλλωστε αποτελεί  το λίκνο του ρωσικού μοναχισμού. Επιπλέον, με την ευκαιρία των εορτασμών της επετείου των 1000 χρόνων είναι αναμενόμενη η μαζική άφιξη ενός μεγάλου αριθμού Ρώσων προσκυνητών στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε Όρος, τον Ιούνιο του 2013 και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη σημασία της αποκατάστασης της Μονής  του Ξυλουργού του πρώτου  ρωσικού  μοναστηριού  του Αγίου Όρους, που χτίστηκε από τον  Πρίγκιπα Βλαντιμίρ του Κιέβου,  και το οποίο αποτελεί  «το λίκνο  του ρωσικού μοναχισμού» . Επίσης τονίζεται η παρουσία του Σεβασμιοτάτου  Γέροντα Αντώνιου  των Σπηλαίων.

Η πρώτη γραπτή αναφορά της μονής αναφέρει ως  έτος κτήσεως το  1016. Από την ημερομηνία αυτή και μετά  μετρά η  παρουσία του ρωσικού μοναχισμού στον Άθω, αν και οι πρώτοι Ρώσοι  μοναχοί  στο Άγιο Όρος εμφανίστηκαν πολύ πριν από αυτό το έτος.

Το 1169, όλοι Ρώσοι μοναχοί  κατασκεύασαν το  μοναστήρι προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα . Στο  μοναστήρι του Ξυλουργού  αποδίδεται η πρώτη  ρωσική μοναστική παρουσία, ενώ  τώρα αυτήν  την ιδιότητα κατέχει το   μοναστήρι της Ιεράς Μονής του  Αγίου Παντελεήμονος. Το 1747, το 1757 και το 1841 ιδρύθηκαν επίσης τρία  ακόμη  Μοναστήρια .

Η άνθηση του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος ήρθε στο δεύτερο μισό του ΧΙΧ αιώνα. Από τις αρχές του εικοστού αιώνα στο Άγιον Όρος, υπήρχαν περίπου 5000 μοναχοί από διάφορες περιοχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, που ασκήτευαν στην Μονή του  Αγίου Παντελεήμονα , του Αγίου Ανδρέα και στην Σκήτη του Αγίου Ηλία , ενώ υπήρχαν  92 σκήτες και καλύβια  με Ρώσους μοναχούς .

https://youtu.be/9OU_U2FiVPA

237425.p237429.p

237424.b

237428.p

237430.p

237427.p

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης