Πολιτική

Σκέψεις για μόνιμη στρατιωτική δύναμη σε νησίδα κοντά στις Οινούσσες

Ευρεία λίστα επιλογών για την πολιτική, αλλά και στρατιωτική, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη λίστα αυτή περιλαμβάνεται ακόμη και η εγκατάσταση μόνιμης δύναμης – φρουράς σε νησίδα ανατολικά των Οινουσσών. Πρόκειται για την περιοχή που το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία, η οποία επαναφέρει και διευρύνει τη «θεωρία περί γκρίζων ζωνών» παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η κατάρτιση ενός «πολιτικού και στρατιωτικού μενού επιλογών» έγινε έπειτα από το μπαράζ υπερπτήσεων στα μέσα Απριλίου πάνω από τις Οινούσσες και τη νησίδα Παναγιά. Η κατάσταση δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και σε ξένους παράγοντες. Αμερικανός αξιωματούχος που όπως πληροφορείται «Το Βήμα» βρέθηκε «ινκόγκνιτο» πρόσφατα στην Αθήνα εξέφρασε ανάλογες ανησυχίες, χωρίς ωστόσο να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους δράσης.

Ωστόσο, ο εν λόγω κατάλογος δεν φαίνεται ότι συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) την Παρασκευή 15 Απριλίου και αφού είχε ενεργοποιηθεί η αεράμυνα στην περιοχή έπειτα από τις τουρκικές υπερπτήσεις. Κρίθηκε πάντως αναγκαίος και όπως αποδεικνύεται ορθώς, διότι η τουρκική κινητικότητα συνεχίζεται αμείωτη.

Για του λόγου το αληθές, την Πέμπτη 28 Απριλίου, σκάφη της τουρκικής Ακτιφυλακής παραβίαζαν συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο σκάφους του Λιμενικού Σώματος όσο και της κανονιοφόρου «Αήττητος» του Πολεμικού Ναυτικού. Οι Τούρκοι αδιαφόρησαν πλήρως για την παρουσία στην περιοχή του γαλλικού πλοίου «L’ Adroit» που περιπολούσε στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης για τους πρόσφυγες.

Ούτως ή άλλως, το νατοϊκό σκάφος δεν μπορεί παρά να τηρήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων βάσει των εντολών που έχει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς πριν από μερικές ημέρες σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα πλησίον του ολλανδικού πλοίου «Van Amstel» που επίσης συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον έχει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στην ενεργοποίησή τους στο Αιγαίο, είτε με κάποιο πλοίο είτε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, με την παρουσία στελεχών τους στα υπόλοιπα πλοία της δύναμης SNMG-2.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, άλλη τουρκική ακταιωρός ζήτησε από ελληνικό αλιευτικό να αποχωρήσει από περιοχή κοντά στις Οινούσσες με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Χρειάστηκε η έλευση της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός», αλλά και διαπραγματεύσεις προκειμένου η τουρκική ακταιωρός να αποχωρήσει. Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με τις τέσσερις εξ΄αυτών να είναι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε το αναγνωριστικό αεροσκάφος CN-235, πετώντας μάλιστα ακόμη και 200 πόδια πάνω από τη νησίδα Παναγιά (σσ. οι άλλες υπερπτήσεις έγιναν επίσης σε χαμηλά ύψη, 500, 700 και 1.500 πόδια αντίστοιχα).

Μέσα σε όλα αυτά, η Άγκυρα έχει προγραμματίσει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου από τις 3 ως τις 6 Μαϊου άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων», την οποία ανακοίνωσε δεσμεύοντας περιοχή με τη NAVTEX 321/16. Η άσκηση καλύπτει μία περιοχή ανάμεσα σε Σκύρου, Ψαρά, Λέσβο και Χίο, ενώ έχουν κληθεί να την παρακολουθήσουν και δημοσιογράφοι. Παράλληλα, με νέα NAVTEX, την υπ’ αριθμόν 329/16, δεσμεύονται περιοχές για ασκήσεις με πυρά εντός Μαϊου και Ιουνίου κοντά στο Πεδίο Βολής Άνδρου.
tovima.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ