Κόσμος

Σικελία: Ξύπνησε το ηφαίστειο της Αίτνας και εκτοξεύει στάχτη και λάβα! (video)

Πυκνό καπνό, στάχτη και λάβα «εκτοξεύει» τις τελευταίες ημέρες η Αίτνα, το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης που βρίσκεται στην επαρχία της Κατάνια, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

Το ύψους 3350 μέτρων ηφαίστειο είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και είναι σχεδόν συνεχώς σε κατάσταση δραστηριότητας. Καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Βεζούβιο.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, όπως το βίντεο του RT που ακολουθεί, προκαλούν δέος.
Από την πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη το 475 π.Χ., το ηφαίστειο έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη θέση σε όλες τις εποχές ενώ συνοδεύεται από διάφορους θρύλους που υποστηρίζουν πως κατοικείται από τους θεούς της φωτιάς, Κύκλωπες και δράκους.

Γενικά δεν θεωρείται επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές ωστόσο μερικές φορές οι εκρήξεις του ήταν καταστροφικές.

Το 1928, το χωριό Mascali καταστράφηκε μέσα σε μόλις δύο ημέρες, όταν μια ρωγμή άνοιξε κοντά στους πρόποδες του βουνού. Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 1669, όταν η πόλη Nicoli αποδεκατίστηκε από έναν σεισμό που προερχόταν από τα έγκατα του ηφαιστείου.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Zb6MYwcloN8]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RVrSXKqeSpc]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ