Κοινωνία

Σεισμός μεγέθους 5,5 ανοικτά της Κρήτης επαναφέρει εφιαλτικά σενάρια ενός mega-σεισμού στην Ελλάδα

Το γεωγραφικό ινστιτούτο Αθηνών ανακοίνωσε έναν ισχυρό σεισμό με  προκαταρτικό μέγεθος 5,5 στο νησί της Κρήτης, χωρίς να  αναφερθούν  ζημιές ή τραυματισμοί από τους κατοίκους , τονίζει σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Το ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι το εστιακό βάθος του σεισμού  ήταν  υποθαλάσσιο 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) νότια-νοτιοανατολικά της νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης.Ο σεισμός  αυτός εκδηλώθηκε στις 11.36 π.μ. σήμερα, προκαλώντας πανικό μόνο στους κατοίκους .

Επισημαίνεται από ειδικούς σεισμολόγους η έντονη σεισμική ακολουθία που είχαμε στην χώρα ειδικά το τελευταίο διάστημα , με την υλοποίηση σεισμικών φαινομένων χαμηλής εντάσεως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος

Η χώρα μας  είναι μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, με την εμφάνιση εκατοντάδων σεισμών να καταγράφονται κάθε χρόνο από διάφορες μετακινήσεις τεκτονικών πλακών . Αλλά οι σοβαρές ζημιές ή οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι.

Παρόλα αυτά ίσως αυτός ο σεισμός να έχει επηρεάσει και άλλα ήδη ενεργά και μη ρήγματα της κεντρικής χώρας. Είναι γνωστό πως καθημερινά το τελευταίο μήνα στη Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο, η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ έντονη.

Ένας σεισμός της τάξεως των 5,6R και ιδιαίτερα το γεγονός ότι έγινε πολύ αισθητός και σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, θα ήταν ικανός κατά ένα μεγάλο ποσοστό, να ενεργοποιήσει ή και να επηρεάσει ήδη ενεργά ρήγματα.

Οι επόμενες ημέρες ή και μήνες λοιπόν σύμφωνα με τους σεισμολόγους, θα μας δείξουν αν πρόκειται να γίνει ένας πιο δυνατός σεισμός στον Ελλαδικό χώρο ή όχι.

Μακάρι ο σεισμός να γίνει όπως και στη Κρήτη, μέσα σε θάλασσα, έτσι ώστε η ενέργεια να εκτονωθεί μέσα στη θάλασσα και να μην υπάρχουν ζημιές. Δεν είναι παράλογο πάντως ένας τέτοιος σεισμός όπως της Κρήτης,  να ενεργοποιήσει και μακρινά ρήγματα.

Η σεισμικότητα όλης της Ελλάδας, ελέγχεται επί 24ωρου βάσεως από τους σεισμολόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...