Αρχείο

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σε αερομαχία «τρομοκράτησαν» τέσσερα τουρκικά F-16 στον συριακό ουρανό

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Διάσημο  αραβικό αμυντικό φόρουμ ανέφερε ότι στις 20 Μαΐου 2016 , στον εναέριο χώρο της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, υπήρξε μια τρομερή  «αερομαχία» ρωσικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών,  η οποία λίγο έλειψε να πυροδοτήσει σοβαρό επεισόδιο με την «επικείμενη κατάρριψη» τεσσάρων τουρκικών F-16, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Στην περιοχή των τουρκο-συριακών  συνόρων στις  22 μ.μ., τοπική ώρα,  τουρκική πολεμική  μοίρα , που αποτελείτο   από τέσσερα μαχητικά F-16 πετούσε  στο τουρκικό εναέριο χώρο κοντά  όμως στα σύνορα. Τα  ρωσικά   αντιαεροπορικά συστήματα από την αεροπορική βάση Hmeymim, τέθηκαν αμέσως  σε πλήρη ενεργοποίηση .

Σε μια στιγμή τα τουρκικά μαχητικά  διέσχισαν τα τουρκικά  σύνορα, αλλά  αμέσως «κόλλησαν» στην ουρά τους δύο ρωσικά μαχητικά ενδεχομένως  τύπου Su-30. Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «κλείδωσαν» στα  ραντάρ τους τα τουρκικά αεροσκάφη  και ήταν έτοιμα να ανοίξουν πυρ .

Εκείνη ακριβώς την στιγμή τα τέσσερα τουρκικά F-16 έκαναν μια στροφή προς τα τουρκικά σύνορα και σε περίπου 30 δευτερόλεπτα αποχώρησαν από τον  εναέριο χώρο της Συρίας και εισήλθαν  εντός του τουρκικού FIR.

Στο αραβικό αμυντικό φόρουμ οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται  ότι προσπάθησαν να «στήσουν» προβοκάτσια, ενώ το γεγονός της παραβίασης του  συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αναγνωρίζεται κανονικά .

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι στις απόψεις των Αράβων κυριαρχεί ο  ριζοσπαστισμός και ο  φανατισμός κατά της Μόσχας, δηλώνουν Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές.

Επίσημες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό είτε από την ρωσική πλευρά, είτε  από την τουρκική δεν έχουν   αναφερθεί. Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αρνήθηκε τελέιως  να σχολιάσει το θέμα.

Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό το τελευταίο διάστημα   , εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές , αν και ο "καπνός" που υπάρχει προδικάζει όντως για κάτι «σοβαρό» περιστατικό .

Υπενθυμίζουμε επίσης την  προχθεσινή τουρκική στρατιωτική διείσδυση στην Συρία, η οποία «απαιτούσε» οπωσδήποτε και αεροπορική υποστήριξη και έτσι ακριβώς δικαιολογείται πλήρως η παρουσία των F-16 .

Η χερσαία εισβολή τουρκικών δυνάμεων πρέπει να υποστήριζονταν  και από άερος , στον νέο πόλεμο της Άγκυρας  εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι Ρώσοι ενδεχομένως  όμως  να μην διστάσουν,  και την επόμενη φορά να  επιδιώξουν  οι ίδιοι την κατάρριψη τουρκικών μαχητικών για να  πάρουν εκδίκηση για το Su-24,  αλλά και   να «δείξουν» ποιος πραγματικά ελέγχει την περιοχή της Συρίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ