Πολιτική

Π. Μοσκοβισί: "Οι πιστωτές πρέπει να σέβονται την ελληνική νομοθεσία‘‘

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμμαχήσει με την Αθήνα για το  θέμα της μη ψήφισης των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ, με αντάλλαγμα  την επόμενη κομμάτι των χρημάτων διάσωσης, αναφέρει ο ευρωπαϊκές τύπος.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες  ότι οι πιστωτές πρέπει να σέβονται την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την νομοθέτηση  ‘‘μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων‘‘.

"Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μια ακριβή και λεπτομερή σειρά μέτρων, αλλά έναν μηχανισμό που να δείχνει ακριβώς πώς τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται , εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Είμαστε στο 99 τοις εκατό στην διαπραγμάτευση  για το πρώτο πακέτο. Όσον αφορά το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, κατά την άποψή μας αυτός  δεν  δικαιολογείται πραγματικά  από τα δεδομένα, αλλά είναι πολιτικά αναγκαίο να εργαστούμε για αυτό‘‘, συνέχισε ο Μοσκοβισί.

Η "πρώτη δέσμη" των απαιτήσεων του ΔΝΤ αναφέρεται σε περικοπές του προϋπολογισμού που φτάνουν το  3 τοις εκατό του ελληνικού ΑΕΠ. Είναι πιθανό να προέρχονται από τους  μισθούς  του δημοσίου, την πρόνοια, τα οποία αποτελούν το 83 τοις εκατό των βασικών δαπανών του ελληνικού κράτους.

Τα μέτρα "έκτακτης ανάγκης" αναφέρονται  σε απαιτήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , ενώ οι  βουλευτές ψηφίζουν νόμους για να περικόψουν 5,4 δις ευρώ.

Ο Μοσκοβισί  δήλωσε ότι η ΕΕ "θέλει  το ΔΝΤ ‘‘επί του σκάφους‘‘. Αλλά πρόσθεσε: «Είναι σίγουρα δύσκολο για κάθε κοινοβούλιο ή  κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των προτέρων για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων σε τρία χρόνια από τώρα."

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να «σε καμία περίπτωση να καθυστερήσει  μέχρι τον Ιούλιο", περίοδο που η  Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για να εξοφλήσει  τα χρέη της. Περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν κακή για την ελληνική οικονομία", τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν  στις 9 Μαΐου σε μια  προσπάθεια να ολοκληρώσουν  την ελληνική αξιολόγηση . Περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε επίσης να είναι επιβλαβής για την κυβέρνηση του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τονίζουν αναλυτές.

Η  Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ  ζητούν από τον  Τσίπρα να παραιτηθεί. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι ο χειρισμός των συνομιλιών διάσωσης από την  κυβέρνησης είναι ένα "τσίρκο" και ότι με τις πρόωρες εκλογές θα «αποφύγει η Ελλάδα  την άβυσσο στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα."

Ο  διοικητής της κεντρικής τράπεζας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι : «. Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, είναι θέμα ημερών"

Το λεγόμενο Κουαρτέτο, η ομάδα των υπαλλήλων που εκπροσωπούν τους διεθνείς πιστωτές  δήλωσε ότι : «οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο."  Οι ίδιοι τόνισαν  ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει "τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η ουσία είναι ότι όλοι αυτοί οι ¨‘πιστωτές‘’ ενώ αναγνωρίζουν τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού , ζητούν και άλλες ακόμα πιο αιματηρές. Το αποτέλεσμα όμως του ‘’μονόπλευρου ενθουσιασμού τους‘‘ να επιβάλουν σκληρά μέτρα  προς την Ελλάδα,  θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για μια ολόκληρη εποχή  στην ΕΕ, αλλά και στην δύση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ