Πολιτική

Ποιο Μνημόνιο;

του Akenaton

Ρωτάνε στα πάνελ επίμονα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τους εκπροσώπους της ΝΔ να τους πουν τι προτείνουν αυτοί και αν θα εφαρμόσουν κι αυτοί μνημόνια όταν έρθουν στην εξουσία.

Αρχικά, η προφανής απάντηση είναι πως δεν είναι ανάγκη να εξειδικεύουν οι αντιπολιτευόμενοι τις προτάσεις τους για την χώρα, την ώρα που οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά επί 16 μήνες να … κυβερνήσουν!

Αλλά επειδή η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να «τσιγκλάει» την κυβέρνηση αλλά για να δίνει εναλλακτική λύση στον λαό και τα αδιέξοδά του, τα στελέχη της ΝΔ του Κυριάκου μπορούν πάντα να δίνουν την σωστή απάντηση, χωρίς να χρειαστεί να υποσχεθούν όσα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ανενδοίαστα τον Ιανουάριο του 2015 και πολύ πιο πονηρά και ύπουλα τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Λόγω του ότι η χώρα για λόγους, που πολλές φορές έχουμε αναλύσει και δεν είναι της παρούσης, χρεοκόπησε, το σίγουρο είναι πως θα εφαρμόζει για μεγάλο διάστημα ακόμη κάποιο μνημόνιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που θα βγούμε από το ευρώ και θα επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. Όσοι διατείνονται για το αντίθετο, είναι εκείνοι που ετοίμαζαν την … κατάληψη του νομισματοκοπείου το περασμένο καλοκαίρι. Ζυγίστηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και βρέθηκαν ελλιπείς!

Όσοι παριστάνουν πως αυτό δεν το γνωρίζουν, απλώς ψεύδονται ασύστολα. Το μνημόνιο είναι απλά μια δανειακή σύμβαση και σίγουρα είναι προτιμότερο από τα ακριβά επιτόκια των αγορών. Στην δική μας δε περίπτωση, είναι μονόδρομος, αφού οι αγορές δεν μας δανείζουν πλέον.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν που θα έπρεπε να συζητιέται τούτη την ώρα, είναι τι είδους μνημόνιο εφαρμόζουμε και πόσο αποτελεσματικά το κάνουμε.

Σε γενικές γραμμές, παγκοσμίως είναι παραδεκτό το είδος του μνημονίου που μπορεί να οδηγήσει μια χρεοκοπημένη λόγω δημοσιονομικού προβλήματος χώρα στην ανάκαμψη. Είναι ένα μνημόνιο που προβλέπει δραστικές περικοπές δαπανών, μείωση της φορολογίας και δομικές μεταρρυθμίσεις προς διευκόλυνση προσέλκυσης επενδύσεων .

Αυτό είναι το είδος του μνημονίου που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ΝΔ του Κυριάκου. Και αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δίνουν τα στελέχη της όταν ερωτώνται σχετικά.

Είναι το είδος του μνημονίου που έπρεπε εξαρχής να εφαρμοστεί, όπως είχαν «μαλλιάσει» τα πληκτρολόγιά μας να γράφουμε. Είναι το μνημόνιο που και οι δανειστές θα επικροτήσουν και οι αγορές θα καλοδεχτούν και ανάπτυξη μπορεί να φέρει για την οικονομία της χώρας. Για την ακρίβεια, μονάχα ένα τέτοιο μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Αν η ΝΔ δεν εφαρμόσει ένα τέτοιο μνημόνιο, θα έχει κι αυτή την τύχη των προηγουμένων. Αν το κάνει, θα σώσει την χώρα. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο που συμφώνησαν ο Τσίπρας και ο Καμμένος. Το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Είναι ένα αριστερό μνημόνιο, σε αντίστροφη τροχιά από αυτήν την οποία χρειάζεται η οικονομία της χώρας. Ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, πολύ σύντομα η χώρα θα βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο. Κι αυτό, επειδή, πολύ απλά οι εξοντωτικοί φόροι και εισφορές που προβλέπονται δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν από μια οικονομία που πνέει τα λοίσθια.

Με αριθμητικούς όρους, αν καταφέρουμε να μειώσουμε κατά 10 δις αυτά που ξοδεύει το κράτος, μπορούμε να τα μοιράσουμε μεταξύ της εξυπηρέτησης του χρέους και της μείωσης της φορολογίας. Οι επενδύσεις θα έρθουν σε αυτή την περίπτωση ευκολότερα, οπότε θα μπορέσουμε ξανά να κοιτάξουμε μπροστά. Μονάχα με το μεγάλωμα της πίτας μπορεί να «γλυτώσουμε» αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Αντιθέτως, εξοντώνοντας την πραγματική οικονομία, αργά ή γρήγορα θα εξαερωθούν και οι μισθοί και οι συντάξεις.

Αυτά θα απαντούσα εγώ αν ήμουν στέλεχος της ΝΔ και με ρωτούσαν για τις προτάσεις του κόμματός μου σχετικά με την οικονομία της χώρας. Θα ήταν και η μόνη υπόσχεση για την οποία θα δεσμευόμουν.

Κι αυτό επειδή, ο κόσμος θα ψηφίσει την ΝΔ του Κυριάκου για να καταφέρει να αναστρέψει την καθοδική πορεία ύφεσης της χώρας.

Αν δεν το καταφέρει, δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανοχή. Άρον-άρον θα τον σταυρώσουν κι αυτόν πιο γρήγορα κι από τους προηγούμενους.

antinews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...