Εθνικά θέματα

Ο Ν.Κοτζιάς τόνισε στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε στην ασφάλεια της Ευρώπης

H   Εαρινή Σύνοδος Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έχει ξεκινήσει με κύριο θέμα την Ρωσία και την επεκτατική πολιτική της , αναφέρουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η συνάντηση επικεντρώθηκε σε συνεισφορά του ΝΑΤΟ στις διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας.

Η συζήτηση υπογράμμισε τηn σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων της Συμμαχίας και τηn συμβολή της στις προσπάθειες για την οικοδόμηση των θεσμών των ευάλωτων χωρών, στον  τομέα της άμυνας (Defence  Capacity Building-DCB).

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας με τους εταίρους  στο Μεσογειακό Διάλογο και συγκεκριμένα με την Αίγυπτο.

Όσον αφορά την πρόταση υποστήριξης του Ιράκ, μέσω της βοήθειας για την ανάπτυξη των αμυντικών θεσμών (DCB), ο Έλληνας Υπουργός υποστήριξε τη διοργάνωση μιας διερευνητικής αποστολής για να εξετάσει τις  συνθήκες επί τόπου και τις ανάγκες βαθμονόμησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν θα μετατραπεί σε μια μάχη μεταξύ μουσουλμάνων και δυτικών.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς έκανε επίσης αναφορά στις δραστηριότητες της Συμμαχίας στο Αιγαίο, τονίζοντας την σημασία της για την δραστική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε ανταλλαγή απόψεων του  ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και των κρατών-μελών της Συμμαχίας για το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της  αρχιτεκτονικής του συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη.

Αναγνωρίζοντας ο ίδιος ότι η ρωσική συμπεριφορά δημιουργεί προκλήσεις, σημείωσε ότι η Ρωσία είναι μέρος του προβλήματος, αλλά και η λύση.

Υπό το πρίσμα αυτό, υποστήριξε την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες της Συμμαχίας για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη ρωσική πλευρά, με στόχο την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας στην από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών διεθνών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος πρότεινε συχνότερες συναντήσεις πολιτικού διαλόγου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με βάση την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2014.

Επιπλέον, σημείωσε ότι, προκειμένου ο διάλογος αυτός να είναι αποτελεσματικός, η κάθε πλευρά πρέπει να ακουστεί και να κατανοηθούν οι  ανησυχίες και οι  νόμιμew  θετικές προσδοκίες όλων των πλευρών.

Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ  τόνισε ότι τα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων και την προώθηση της διαφάνειας πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμπεριληφθούν στο διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και στις δύο πλευρές.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του Εγγράφου της Βιέννης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Έντιμη στάση τηρεί η πατρίδα μας έναντι της Μόσχας στο τομέα των διεθνών σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια δίνοντας αρκετές μάχες με «πολλούς».

Αν και η συμβολή της Ελλάδας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ σε τέτοια ζητήματα  δεν έχει pol;y μεγάλη επίδραση, η στάση μας  ;omvw διαχρονικά  απέναντι στους Ρώσους , ειδικά  από το 2006 και μετά είναι καθόλα «έντιμη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ