Κόσμος

Ο Ερντογάν ονειρεύεται τον έλεγχο της Μοσούλης μαζί με την διεφθαρμένη φατρία του Μπαρζανί

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει τα ίδια σχέδια με τον αποκαλούμενο από τους Τούρκους  «πατέρα του έθνους»  Κεμάλ Ατατούρκ, για την  σημερινή πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Αλλιώς  πώς  μπορεί να υπάρχει η  ίδια επιθυμία για την διατήρηση του  ελέγχου  πάνω από την περιοχή του πρώην  Βιλαετίου της Μοσούλης από την εποχή της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ; Ο Ερντογάν στέλνει συνεχώς στην επαρχία αυτή τουρκικά στρατεύματα , δήθεν για  να εκπαιδεύσει τους Κούρδους στον αγώνα τους κατά των  ισλαμιστών τρομοκρατών , που κατέλαβαν την πόλη το 2014. Αλλά πλέον ποιος δύναται να τον πιστέψει ;

Πέρασαν  σχεδόν εκατό χρόνια από την ήττα της Τουρκίας στον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από την  χρυσοφόρα  σε πετρέλαιο περιοχή  της Μοσούλης, η οποία καταλήφθηκε  από τα βρετανικά στρατεύματα το 1918, ενώ στην συνέχεια αποτέλεσε  μέρος του κράτους του Ιράκ.

Όπως και σήμερα, η αιτία της σύγκρουσης συμφερόντων (και στη συνέχεια   το θέμα της οριοθέτησης) έγινε το επίκεντρο της διένεξης της  «τουρκικής εταιρείας  Oil Company», που ανήκε στον τότε επικεφαλής του βρετανικού  Υπουργείου Εξωτερικών, Λόρδο Curzon, και της αμερικανικής  εταιρείας «Standard Oil», με το  κλειδί της υπόθεσης να είναι οι Κούρδοι , που είναι η πλειοψηφία του  πληθυσμού  της περιοχής .

Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να  αναγνωρίσειτην ανεξαρτησία του κράτους του Κουρδιστάν. Από την μακρινή εκείνη εποχή  λίγα έχουν αλλάξει, και το Κουρδιστάν, σε μεγάλο βαθμό, παρέμεινε μια συμπαγής εθνογραφική περιοχή, που εκτείνεται σε τέσσερις χώρες: Τουρκία,  Συρία,  Ιράκ και  Ιράν, ενώ αυτονομία υπάρχει προς το παρόν μόνο  εντός του Ιράκ.

Σε θέση-κλειδί στο ιρακινό Κουρδιστάν και την περιφερειακή κυβέρνηση κατέχει η φατρία  του Μασούντ Μπαρζανί, προέδρου  του Κουρδιστάν και  ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Μ ε τον ανιψιό του Μπαρζανί να  είναι Υπουργός , το θείο του  να είναι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, με  τον μεγαλύτερο γιο  του Masrour να ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες , το δεύτερο γιο και τον αδελφό του να είναι  στρατηγοί, γίνεται κατονοητό το πρόβλημα της οικογενειοκρατίας στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο γιος τόσο του  Μπαρζανί,  όσο και οι Κούρδοι στρατηγοί ξοδεύουν πολύ χρόνο στην   ιδιωτική οικία τους   στα προάστια της Ουάσιγκτον. Το αρχοντικό του γιού του Προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν στοίχισε  11 εκατομμύρια δολάρια .

Η Μασούντ, κόρη του Μπαρζανί αποκαλεί  τον εαυτό της  «Κούρδισα  πριγκίπισσα‘‘, θέλει να ζήσει στην  καλύτερη χώρα στον κόσμο, τις ΗΠΑ‘‘. Τα παιδιά της  γεννήθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές στην Ουάσιγκτον, και είναι Αμερικανοί υπήκοοι, ενώ οι  γιοι του  Μπαρζανί επιδιώκουν να λάβουν επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η οικογένεια σχεδιάζει να μετακινηθεί  σύντομα στην Αμερική.

Η υποστήριξη της Τουρκίας  είναι λοιπόν  ζωτικής σημασίας για τον  Μασούντ Μπαρζανί στον αγώνα κατά των πολιτικών του αντιπάλων στο ιρακινό Κουρδιστάν. Βασικά, τον ηγέτη της «Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν», Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος ελέγχει την κουρδική ένοπλη πολιτοφυλακή "Peshmerga".

Το 2014, η ένοπλη δύναμη  των Peshmerga απάλλαξε  από την παρουσία των ισλαμιστών τρομοκρατών, την   πόλη του Κιρκούκ και της γύρω περιοχής.  Παρά το γεγονός ότι επισήμως το Κιρκούκ  είναι υπό τον έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, η  πόλη αποτελεί το προπύργιο της φατρίας των Ταλαμπανί. Για προφανείς λόγους, ο έλεγχος αυτών των περιοχών είναι σημαντικός από  Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

Τον Ιούλιο του 2015, σε μια επίθεση αυτοκτονίας υπέστη σοβαρές ζημιές ο αγωγός  "Κιρκούκ-Τσεϊχάν». Ως αποτέλεσμα,  ξεκίνησε η μεταφορά  πετρελαίου εκτός του αγωγού στην περιοχή του Κιρκούκ σε ειδική  δεξαμενή, με την συμβολή της τουρκικής πλευράς, και της κυβέρνησης του  Μπαρζανί.

Το Πετρέλαιο μεταφέρεται  σε φορτηγά, με παράνομο τρόπο. Τα έσοδα  από τις  παράνομες δραστηριότητες δεν οδεύουν στην  επίσημη κυβέρνηση του Κουρδιστάν, αλλά σε  άτομα από το περιβάλλον Ερντογάν και Μπαρζανί.

Με άλλα λόγια,  Μπαρζανί και  Ερντογάν θα  συνεχίσουν να επιδιώξουν  να διατηρήσουν  την τρέχουσα κατάσταση με τον  παράνομο κύκλο εργασιών πωλήσεως του πετρελαίου. Για να το κάνουν  αυτό, δεν πρέπει  να επιτρέψουν στους  Κούρδους να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση στο  ιρακινό Κουρδιστάν. Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του  Μπαρζανί στην Μοσούλη.

Η κατάσταση αυτή  επιτρέπει στους Τούρκους αξιωματούχους να  λένε περί  σημαντικής συμβολής στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι 'αυτό.

Για παράδειγμα, το Δεκέμβριο του 2015 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο κοινοβούλιο, είπε ότι ο ιρακινός στρατός δεν μπορεί να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά του Ισλαμικού Στρατού τονίζοντας «την ανάγκη για διεθνή συμμετοχή".

Με την ευκαιρία, οι ιρακινές αρχές έχουν επανειλημμένα ζητήσει να αποχωρήσουν  από το έδαφός τους, τα τουρκικά στρατεύματα, κατονομάζοντας  την  "παρέμβαση‘‘  αυτή ως  κανονική  εισβολή, αλλά μόνο η Μόσχα τους ‘’ακούει‘‘.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...