Κόσμος

Οι Σαουδάραβες έχουν συνάψει μυστική συμφωνία για τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας με το Ισραήλ

Το ιταλικό περιοδικό  Il Cronista αναφέρει  σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στο καθεστώς ιδιοκτησίας  των δύο νησιών στην  Ερυθρά Θάλασσα, από την Αίγυπτο στην Σαουδική Αραβία.

Όπως αποδείχθηκε, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Moshe Ya'alon, δήλωσε ότι το Κάιρο είχε διαβουλεύσεις με το Τελ Αβίβ πριν από την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην είσοδο του  Κόλπου της Άκαμπα. Τίποτα συγκλονιστικό μέχρι στιγμής  μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών . Ωστόσο, σύμφωνα με την συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ, το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να μην παρεμβαίνει στα αμφισβητούμενα εδάφη τα οποία  έχασε μετά την κατάληψη του 1967, αναφέρει δημοσίευμα .

Οι Σαουδάραβες έχουν συνάψει μυστική συμφωνία για το τμήμα αυτό της Ερυθράς Θάλασσας με το Ισραήλ .  Το Ισραήλ ανησυχεί ότι η γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου και των Σαουδαράβων θα τους έκλεινε την δίοδο  μεταξύ της Αφρικής και της Ευρασίας.

Σε άρθρο στο pentapostagma.gr με τίτλο (Τα νησιά Tiran και Sanafir στον Κόλπο της Άκαμπα πυροδοτούν πολεμική ένταση Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας), είχαμε αναφέρει ότι  Τα δύο νησιά παραδόθηκαν το 1950 από την Σαουδική Αραβία σε  αιγυπτιακό έλεγχο, επειδή οι Σαουδάραβες φοβούνταν  ότι οι Ισραηλινοί θα προσπαθούσαν  να καταλάβουν τα νησιά αυτά .

Στο πόλεμο του 1967 , μαζί με όλη την χερσόνησο του Σινά, και τα νησιά αυτά κατελήφθησαν από τους Αιγύπτιους . Ο Σαουδάραβας διάδοχος Φαχντ, ζήτησε  τα νησιά πίσω  τον Απρίλιο , κάτι που έγινε αποδεκτό από την νυν αιγυπτιακή ηγεσία .

Η Αίγυπτος  δέχθηκε λοιπόν  να παραδώσει τα 2 νησιά που ήταν υπό αμφισβήτηση στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρος μιας συμφωνίας που πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση, ανέφερε το κανάλι ειδήσεων Al-Arabiya.

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν πάνω στα θαλάσσια σύνορα και έτσι παραδόθηκε η κυριότητα των νησιών του Tiran και Sanafir στο Ριάντ, ανέφερε η αιγυπτιακή δήλωση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά από εκείνη την στιγμή , ξέσπασε «φωτιά».

Τα νησιά αυτά είναι  ακατοίκητα και δεν διαθέτουν  τίποτα περισσότερο από μια επιφάνεια άμμου και πέτρες στη μέση της θάλασσας. Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνήσουν να οργανώσουν εκεί μια βάση και τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς  .

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Σαουδική Αραβία να ελέγξει τα στενά αυτά που αποτελούν περιοχή υψίστης σημασίας για την ίδια την χώρα και την συμφωνία που υπάρχει με την Κίνα για παράδειγμα. Εκτιμήσεις  ειδικών αναλυτών αναφέρουν  ότι μια ακόμη εστία έντασης μόλις «φούντωσε» στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ