Πολιτική

ΟΙ ΠΕΝΤΕ «ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! Η κυβέρνηση μετράει στα δάχτυλα του ενός χεριού τους φίλους ενόψει της μάχης της Δευτέρας

Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, ο πρωθυπουργός, οι συνεργάτες του, τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, μιλούν για αλλαγή συσχετισμών στις συμμαχίες υπέρ της χώρας μας.

Όσο το eurogroup πλησιάζει, τόσο η Αθήνα προσπαθεί να συγκροτήσει ένα μέτωπο ώστε να βρεθεί η χρήση τομή και να αποκρουστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα προληπτικά μέτρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μετράει φίλους και εχθρούς για μπροστά στην συγκεκριμένη μάχη.

Για να δούμε ποιοι είναι όμως οι «φίλοι» στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τις ελπίδες του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος με την δημόσια παρέμβαση-στήριξη των ελληνικών θέσεων, ανέβασε στα ύψη την αυτοπεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός της γαλλικής στήριξης, στην Αθήνα προσβλέπουν και σε θετική στάση από την Ιταλία και την Πορτογαλία, αναμένοντας παράλληλα και την αναγνώριση των προσπαθειών της και από μια σειρά άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Κύπρος.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Κοντά στον Γιούνκερ βρίσκεται και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, Τζιάνι Πιτέλα, έχει αναδειχθεί τελευταία ως προνομιακός εταίρος για τον Τσίπρα, ελπίζοντας ότι θα εντάξει στους ευρωσοσιαλιστές τον ΣΥΡΙΖΑ.Γι’ αυτό επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία εναντίον των αξιώσεων του ΔΝΤ. Μάλιστα, ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν απομονωθεί από την υπόλοιπη ομάδα των Σοσιαλιστών, αφού φέρονται να μην στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που εξοργίζει τους ευρωπαίους συντρόφους τους.

Όμως οι συμμαχίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν ως αντιστάθμισμα την στάση που θα κρατήσει ο ισχυρότερος παίχτης που θα κάτσει στο τραπέζι, δηλαδή ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει υιοθετήσει την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Άλλωστε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επηρεάζει την στάση των περισσοτέρων ομολόγων του τόσο στον Ευρωπαϊκό Βορρά, όσο και κάποιους του Νότου που εξαρτώνται απόλυτα από την γερμανικές θέσεις.
crashonline.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ