Εθνικά θέματα

Οι Αμερικανοί στο ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

U.S. Secretary of State John Kerry.

Τον γνωστό τους ρόλο του «Ποντίου Πιλάτου», που στην ουσία εξυπηρετεί την Τουρκία, συνεχίζουν να παίζουν οι Αμερικανοί στο θέμα των προκλητικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Εθνους» εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία «να τα βρουν», καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταδικάσει την Τουρκία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αύξησε την επιθετικότητά της στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η στάση αυτή της Ουάσιγκτον υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα και υποθάλπτει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τους διπλωματικούς παρατηρητές προβληματίζει η επιμονή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας να στοχεύουν τη Χίο και τις Οινούσσες. Στα σχέδια τους είναι φανερό ότι επιδιώκουν την «γκριζοποίηση» του συγκεκριμένου νησιού.

Παρόμοια αρνητική στάση τηρεί η Αμερική και στο θέμα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να έχει αποτραπεί η ανακήρυξη και η οριοθέτησή της από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Στην απάντηση του προς το «Ε», εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από μακρού δημιουργήσει διπλωματική οδό για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».

Το αγγλικό κείμενο της απάντησης:

“Greece and Turkey have long-established diplomatic channels for addressing Aegean issues. We encourage Greece and Turkey, as NATO Allies, to work together to maintain good neighborly relations and to foster peace and security in the region. A stable Aegean is in the interest of the entire region.”

mignatiou.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...