Αρχείο

Ξεκίνησε η «μάχη» της Μαύρης Θάλασσας με την οποία η Μόσχα θα αποτρέψει την μετατροπή της σε «νατοϊκή λίμνη». Κομβική σημασία αποκτά το Αιγαίο Πέλαγος

«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα στον  Εύξεινο Πόντο ώστε να μην μετατραπεί σε  μια «λίμνη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko.

«Σήμερα, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κινηθεί με ναυτικά  πολεμικά συστήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας στη «ρωσική λίμνη». Αλλά στο ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν θα γίνει ποτέ "λίμνη του ΝΑΤΟ", και θα λάβουμε για αυτόν τον λόγο   όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξουδετερώσουμε  πιθανές απειλές και προσπάθειες που στοχοποιούν την Ρωσία από το Νότο»,  είπε σε συνέντευξή του ο ίδιος στην εφημερίδα στην" Rossiyskaya Gazeta.

«Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί παράγοντα  ασφαλείας της  καταστάσεως  στην Μεσόγειο Θάλασσα και στον νότο», είπε ο Grushko.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει  στα μέσα Μαΐου  σε συνομιλία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι «του είπα, δεν έχετε παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα έχει καταστεί σχεδόν μια ρωσική λίμνη. Αν δεν δράσουμε τώρα, η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αυτό ».

Η Συμμαχία σχεδιάζει να αυξήσει την ναυτική παρουσία της  στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε στα τέλη Απριλίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Alexander Vershbow.

Μίλησε επίσης ο ίδιος για τη στρατηγική της Ρωσίας στην ίδια περιοχή , η οποία, κατά τη γνώμη του, αποτελεί  μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας να διεκδικήσει το ΝΑΤΟ αυτό που του αναλογεί . Οι ενέργειες όμως  της Μόσχας απειλούν και συγχρόνως  αμφισβητούν  την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», τόνισε ο ίδιος.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα λάβει χώρα τον Ιούλιο, η Ρουμανία προτίθεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νατοϊκού στολίσκου υπό την ηγεσία της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός τακτικού στόλου με πολεμικά πλοία  από την  Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εισέρχονται  στην Μαύρη Θάλασσα σε μόνιμη βάση , κάτι το οποίο  πράττουν μόνο κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων . Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός στολίσκου επικρίθηκε έντονα από την  Μόσχα. Ειδικότερα, η  επίσημη  εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα «δώσει  επαρκή απάντηση  εξασφαλίζοντας  την δική της  ασφάλεια».

Τώρα γίνεται απολύτως κατανοητό το όψιμο ενδιαφέρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το Αιγαίο και την χώρα μας. Έχουμε νατοϊκή ταυτόχρονη δράση σε Μαύρη Θάλασσα και Συρία , δυο περιοχές οι οποίες συνδέονται από το Αιγαίο Πέλαγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ