Πολιτική

Νέοι φόροι, ανατιμήσεις και πλειστηριασμοί από την Τετάρτη

Ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ σε 11 νησιά, μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και απελευθέρωση πλειστηριασμών φέρνει ο Ιούνιος, ενώ ακολουθεί και ο ΕΝΦΙΑ.

Στον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνονται: Κονσέρβες, Ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφές- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμοί, Ρούχα- Παπούτσια, Καύσιμα, Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη, Εστιατόρια, Μεταφορές.

Το κύμα των ανατιμήσεων θα είναι πιο βίαιο στα νησιά που καταργούνται οι ειδικοί μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή σε:

Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο.

Με το πρώτο κύμα έρχεται, επίσης, η αύξηση στον φόρο της μπύρας που προκαλεί αύξηση ως και 20% στη λιανική τιμή.

Στην... πρέσα των φόρων μπαίνει για μια ακόμη φορά το ΙΧ, η χρήση του οποίου γίνεται ακόμη πιο ακριβή, αφού η αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ θα εκτοξεύσουν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 4 λεπτά το λίτρο.

Τα πάνω-κάτω έρχονται από την Τετάρτη και στην αγορά του αυτοκινήτου με τις αλλάγες στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.

Από τον Ιούνιο ενεργοποιείται και ο "κόφτης" σε μισθούς-συντάξεις. Από τη μια, αυξάνονται οι κρατήσεις φόρου, με μόνο θετικό ότι η διαφορά του α' 6μήνου δεν θα παρακρατηθεί τώρα αλλά θα επιβαρύνει την εκκαθάριση 2017. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν και αύξηση εισφορών κατά μισή μονάδα.

Ιδιωτικός υπάλληλος με μισθό 649 ευρώ, χωρίς παιδιά, θα χάνει 10 ευρώ, το μήνα
Ιδιωτικός υπάλληλος με 2.000 ευρώ και 1 παιδί, θα χάνει 8 ευρώ
Δημόσιος υπάλληλος με 1.583 ευρώ χωρίς παιδιά θα έχει μηνιαία απώλεια 18 ευρώ
Συνταξιούχος με 833 ευρώ θα χάνει 17 ευρώ.
Στο δεύτερο "κύμα" είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όποτε εκκαθαριστεί θα έχει αυξήσεις στη φορολογία των οικοπέδων και αυξήσεις στο Συμπληρωματικό Φόρο, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 ιδιοκτήτες να έχουν επιβαρύνσεις σε σχέση με πέρσι.

Και όλα αυτά την ώρα που σε λίγα 24ωρα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί-εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών "κόκκινων" δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ως τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα είναι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι οι αντικειμενικές. Την αποτίμηση θα κάνει ειδικός εκτιμητής, η αποζημίωση του οποίου θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ