Κόσμος

Μέτρια η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας η οποία έχει πολύ χαμηλότερους μισθούς και φορολογία από την Ελλάδα

Η παρακάτω είδηση είναι απόδειξη ότι,  ούτε οι πολύ χαμηλοί μισθοί , ούτε η πολύ χαμηλή φορολογία αποτελούν πανάκια για την ανάπτυξη μιας υγιούς οικονομίας.  Πρόκειται για την  Βουλγαρία , μια χώρα στην οποία έχουν "μεταναστεύσει" από το 2009, 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μέτρια οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας, για το 2016 , η οποία θα είναι κοντά στο 2% και το 2017 θα φτάσει το 2,4%, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .

Στον προϋπολογισμό της χώρας για το τρέχον έτος η  αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 2,1 τοις εκατό, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, είναι πεπεισμένος  ότι η ανάπτυξη θα υπερβεί το 3%. Αυτό όμως  αποτελεί  σύμφωνα με ειδικούς ευχολόγιο.

Το 2015, το ΑΕΠ της Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 3%, και αυτό  οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναμένεται όμως ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και θα ανέλθει στο   2% το 2016, και η αιτία για αυτήν την μείωση είναι η σταδιακή μείωση των εξαγωγών εξηγεί η έκθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας το 2017 θα ανακάμψει στο 2,4%, και ο λόγος γι 'αυτό θα αφορά την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της  μείωσης των εξαγωγών.

Ο συνολικός κίνδυνος της προοπτικής  ανάπτυξης εμφανίζεται  ισορροπημένος. Από τη θετική πλευρά, θα έχουμε  σημαντική αύξηση της απασχόλησης και μια αργή μείωση των εξαγωγών , η οποίες θα επιφέρουν  μια  απότομη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, σύμφωνα με μια άλλη έκθεση.

Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένοι τομείς της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Η Γεωπολιτική αστάθεια και η χαμηλή ζήτηση για εισαγωγές  προς τους  κυριότερους εμπορικούς  εταίρους  της χώρας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές και την ανάπτυξη της παραγωγής, λένε οι ειδικοί της ΕΚ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό της ανεργίας στη Βουλγαρία φέτος θα ανέλθει  στο 8,6% και το 2017 στο  8%.

Αναμένεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα αυξηθεί σταδιακά, ενώ οι συνέπειες της μείωσης των τιμών των πρώτων υλών θα μειωθούν  σταδιακά, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  αναμένει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην Βουλγαρία θα υπάρχει  αποπληθωρισμός .

Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι μείον 0,7% το τρέχον έτος ενώ θα  αυξηθεί κατά 0,9% το 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...