Αρχείο

Κανένας Σεβασμός στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Τουρκόφιλο ΟΗΕ. Πρέπει να Σταματήσουν Άμεσα οι Διαπραγματεύσεις …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν είχαμε και την καλύτερη των εντυπώσεων για την αντικειμενική στάση του ΟΗΕ απέναντι στο Κυπριακό, βλέποντας τις έντονες προσπάθειες του εκπροσώπου του κ. Εϊντε να αναβαθμίσει τον κατοχικό ηγέτη ώστε να έχει αυξημένη ισχύ κατά τις διαπραγματεύσεις, όμως τώρα η κατάσταση γίνεται απρόκλητα εμφανής. Πως άλλωστε να χαρακτηρισθεί η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν απευθείας με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί στα πλαίσια του φόρουμ για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Κρίση στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο ίδιος ο ΟΗΕ είχε δεσμευθεί για το αντίθετο, προκειμένου να παραστεί ο Κύπριος Πρόεδρος στη σύνοδο. Δυστυχώς όμως ο Τουρκόφιλος ΟΗΕ έδειξε για άλλη μια φορά να μη σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και προχώρησε στην πραγματοποίηση συνάντησης Μπάν γκι Μουν και Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από την αποχώρηση από την Σύνοδο και προς τιμήν του δεν το σκέφτηκε καθόλου.

Εν τω μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη δεν παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία για την συνάντηση καθόσον σχετικό ερώτημα του Κυπριακού τύπου προς το γραφείο του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ παρέμεινε αναπάντητο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε διάβημα της Κύπρου προς τον προσωπάρχη του ΓΓ του ΟΗΕ, οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν πως δεν επρόκειτο για κανονική και επίσημη συνάντηση, αλλά την ώρα που αποχωρούσαν από το δείπνο, ο κ. Μπαν με τον Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν και συνομίλησαν σε παρακείμενο χώρο για λίγα λεπτά. Βέβαια τι να απαντήσουν, όταν ΄΄έχουν λερωμένη τη φωλιά τους΄΄ καθόσον σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα των διευθετήσεων ώστε να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, απασχόλησε αρκετές επαφές Κυπρίων διπλωματών με τα Ηνωμένα Έθνη τις τελευταίες εβδομάδες και τελικά δόθηκαν οι οριστικές διαβεβαιώσεις της Άγκυρας μέσω του ΟΗΕ, πως θα ισχύσει ό,τι και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις. Όμως καθώς υπήρχαν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα κατεχόμενα ότι επρόκειτο να γίνει συνάντηση του Μπαν γκι-Μουν με τον Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου, με τον προσωπάρχη του ΓΓ του ΟΗΕ, Εντμόντ Μουλέ, όπου τονίστηκε σαφώς πως αν επρόκειτο να γίνει παρόμοια συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα λάμβανε μέρος στη σύνοδο. Σύμφωνα με τις πηγές, δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση !!!!!!!!!!!!!!! Διπλωματικές πηγές επιρρίπτουν ευθύνες για το όλο θέμα στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επίσης ήταν στην Κωνσταντινούπολη και συμμετείχε σε μία από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρωπιστική Χρηματοδότηση», υπό την ιδιότητα του προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Θεωρούμε δυστυχώς, ότι  αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της Κύπρου, δεν αφήνει θα λέγαμε κανένα περιθώριο για έντιμες διαπραγματεύσεις σε κανένα επίπεδο. Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου για την ακύρωση της συνάντησης την Παρασκευή, μεταξύ αυτού και του κατοχικού ηγέτη, εντάσσεται σαφέστατα στο πλαίσιο της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων σεβασμού και εντιμότητας από την πλευρά τόσο του ΟΗΕ όσο της Τουρκίας και του Κατοχικού ηγέτη. Θα λέγαμε μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης σε συνεργασία και με την Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να καταγγείλουν τις διαπραγματεύσεις ως νοθευμένες  και να θέσουν προαπαιτούμενα  για νέα έναρξη του διαλόγου, μεταξύ των οποίων να είναι η αποχώρηση άμεσα όλων των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και η άμεση αντικατάσταση του κ. Έιντε από νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ  του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ