Αρχείο

Η πρώτη γραμμή του αγωγού TAP φτάνει στην Θεσσαλονίκη και την Καβάλα

Οι πρώτες παραδόσεις του αγωγού χάλυβα που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το τμήμα του αγωγού  Trans Adriatic Pipeline (TAP) που διέρχεται  από την Ελλάδα, έχουν αρχίσει να  φθάνουν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ανέφερε ο διεθνής τύπος .

Τα πρώτα πλοία και τρένα που μεταφέρουν περίπου 1.500 σωλήνες  και 200 συνδέσεις  έχουν ήδη φτάσει στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Αυτά θα αποθηκευθούν  στο κεντρικό σιδηροδρομικό  σταθμό  της Θεσσαλονίκης, στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, και στο λιμάνι της  Καβάλας «Φίλιππος Β '».

Όλοι οι σωλήνες στη συνέχεια θα μεταφερθούν  κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν αναλάβει το έργο.

Το τεράστιο και συγχρόνως σημαντικό έργο του αγωγού  TAP προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το  τομέα του κοιτάσματος φυσικού αερίου  Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν προς τις χώρες της ΕΕ.

Ο αγωγός 870 χιλιομέτρων θα  συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian (TANAP) στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, θα διέλθει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν καταλήξει  στην νότια Ιταλία.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό  TAP είναι η BP (20 τοις εκατό), η SOCAR (20 τοις εκατό), η Snam S.p.A. (20 τοις εκατό), η Fluxys (19 τοις εκατό),η ENAGAS (16 τοις εκατό) και η Axpo (5 τοις εκατό).

Η επίσημη  τελετή έναρξης της κατασκευής του έργου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο αγωγός  ΤΑΡ, περιλαμβάνει περίπου 32.000 σωλήνες γραμμής, οι οποίες  θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού διέλευσης στην Ελλάδα.

Οι σωλήνες κατασκευάζονται  από την ελληνική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. (495 χιλιόμετρα) και την  γερμανική εταιρεία Salzgitter Mannesmann International GmbH (270 km). Ενώ η επίσης γερμανική εταιρεία Salzgitter κατασκευάζει τις συνδέσεις  των σωλήνων .

Το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ