Αρχείο

Η Ευρώπη του Νεοφασισμού Προκαλεί Τρόμο. Η Ακροδεξιά Αυστρία το Αποτέλεσμα της Πολιτικής της ΕΕ …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία, αυτό που προκάλεσε ήταν ανησυχία σε όσους βλέπουν την επερχόμενη νεοφασιστική θύελλα στην Ευρώπη. Ένας σύγχρονος νεοφασισμός που αποτελεί προϊόν των πολιτικών επιλογών της ΕΕ, που δεν αντιλαμβάνεται ακόμα ότι η πολιτική συνύπαρξη πρέπει να βασίζεται στην απόλυτη ισότητα αλλά κυρίως στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Η ΄΄Ενωμένη Ευρώπη΄΄ απότυχε και στα δύο όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα όπως η οικονομική κρίση και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα ανέχθηκε και ανέχεται ακόμα όσους έχουν διαχωρίσει σαφέστατα τις θέσεις τους από τις Δημοκρατικές αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει. Όμως αυτά είναι γνωστά, το ζητούμενο πλέον με αφορμή την Αυστριακή παρακμή είναι πως θα σωθεί η Ευρώπη από την επερχόμενη ακροδεξιά προοπτική, που μόνο δεινά έχει να επιδείξει στο παρελθόν και είναι βέβαιο ότι θα αιματοκυλίσει τον κόσμο.

Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο, η εντυπωσιακή πρωτιά την οποία κατέκτησε στην Αυστρία, ο εκλεκτός του Κόμματος Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, με ποσοστό άνω του 35% και σχεδόν διπλάσιο του αντιπάλου του και υποψηφίου των Πρασίνων, του δίνει σοβαρότατες πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής και στον δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου, κάτι που θα οδηγήσει στην ορκωμοσία ενός ακροδεξιού σε κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την ήττα του ναζισμού και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμη όμως, κι αν αυτό το σενάριο αποτραπεί τελικώς, με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου, είναι σαφές ότι ένα μεγάλο και επικίνδυνο ρήγμα θα έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι ανάλογο και ίσως σε μεγαλύτερη έκταση θα συμβεί και στη Γαλλία, στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2017. Εκεί όπου η Μαρίν Λεπέν είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην κορυφή στον πρώτο γύρο και να χάσει την προεδρία στον δεύτερο, έχοντας όμως σφραγίσει ανεξίτηλα τις μετέπειτα εξελίξεις. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εκτιμά ότι οι πιθανότητες της αυξάνονται στην περίπτωση που θριαμβεύσει το Brexit και γι' αυτό διέρρευσε ότι θα μεταβεί στη Βρετανία στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να ενισχύσει την καμπάνια υπέρ του «όχι». Άλλωστε, η ίδια έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ανάλογου δημοψηφίσματος στη Γαλλία, ενώ ανάλογα αιτήματα διατυπώνονται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Δανία, όπου το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση πιέζει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παρόμοια στάση κρατούν και οι όμορες δυνάμεις στις γειτονικές Φινλανδία και Σουηδία, αλλά και σε άλλες χώρες της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι η Ευρώπη και φυσικά η ΕΕ, διέρχονται άλλη μια κρισιμότατη καμπή στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Η διάλυση της ΕΕ είναι προ των πυλών. Η Ευρώπη για να σωθεί πρέπει να επιστρέψει το συντομότερο στις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας, διαφορετικά το λόγο θα έχουν οι θαυμαστές του Ναζισμού …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ