Εθνικά θέματα

Η ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε την επιχείρηση « εκκένωση της Ειδομένης» λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις με 50 διμοιρίες των ΜΑΤ

Η τεράστια δύναμη της ελληνικής αστυνομίας που έχει συγκεντρωθεί  πέριξ του στρατοπέδου  προσφύγων κοντά στο  χωριό της Ειδομένης, ξεκίνησε τελικά την εκκένωση του καταυλισμού.

Εκατοντάδες πρόσφυγες σήμερα Τρίτη , μετακινούνται έξω από τον  άθλιο αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, στα σύνορα με την πΓΔΜ, που αποτελεί έναν κόμβο  στην λεγόμενη βαλκανική διαδρομή για τους μετανάστες,  η οποία είναι  κλειστή για μήνες, αναφέρουν οι New York Times.

Η  αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις  έξι το πρωί, με τους αστυνομικούς να φορούν άλλοι  στολή και άλλοι με πολιτική περιβολή, με αποτέλεσμα « ήσυχα-ήσυχα»και σε χρόνο μηδέν  340 άνθρωποι να επιβιβαστούν σε έξι λεωφορεία με προορισμό  κρατικούς καταυλισμούς κοντά στη Θεσσαλονίκη.

25MIGRANTS-web2-master675

Οι  αστυνομικοί που σταθμεύουν έξω από την περιοχή του κέντρου ήταν και είναι ακόμα σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η επιχείρηση  θα οδηγούσε σε ταραχές.

Ο  εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, δήλωσε ότι η εκκένωση του στρατοπέδου γίνεται ομαλά, ενώ υπογράμμισε ότι σε αυτό  είχαν συσσωρευτεί έως και 20.000 μετανάστες τον Μάρτιο.

Μέχρι σήμερα  Τρίτη πρωί περίπου 8.000 πρόσφυγες , οι περισσότεροι από αυτούς να είναι Σύροι,   έχουν μετακινηθεί ή αποχωρήσει  «απολύτως ομαλά» με την επιχείρηση να συνεχίζεται έως το  τέλος της εβδομάδας.

«Είναι  πολύ καλύτερα τα πράγματα από ό, τι περιμέναμε, ή από ό, τι είχαμε ελπίσει ακόμη», είπε ο ίδιος.

Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας παρακολουθεί συνεχώς  την εκκένωση, ενώ η πρόσβαση των δημοσιογράφων απαγορεύεται  στο στρατόπεδο για να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια με τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις αρχές.

idomeni_epixeirisi_astynomia_551_355

Οι πρόσφυγες οι οποίοι  ζουν κάτω από  άθλιες συνθήκες για μήνες, έλπιζαν  να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα για  μια καλύτερη ζωή στη Βόρεια ή τη Δυτική Ευρώπη, αλλά τα σύνορα ήταν κλειστά για όλους αυτούς τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Ο Katy Athersuch, ένας σύνδεσμός  επικοινωνιών στην ΜΚΟ «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», μια από τις οργανώσεις παροχής βοήθειας  στους μετανάστες στο στρατόπεδο, δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν "πολύ χαλαρή."

Ο ίδιος όμως  εξέφρασε τις ανησυχίες του  σχετικά με την έλλειψη πληροφόρησης για τους πρόσφυγες οι οποίοι ανησυχούν έντονα για την τύχη τους.

Η ελληνική κοινωνία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεκτική, αν και υπήρξαν διαμαρτυρίες σε ορισμένες περιοχές για την δημιουργία κέντρων υποδοχής για τους πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς πιο εύπορες χώρες, ιδιαίτερα την Γερμανία και την Σουηδία, αλλά αυτά τα έθνη έχουν  θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια στα σύνορά τους, και αυστηρότερους έλεγχους που  είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για έξι ακόμη μήνες.

Ο κίνδυνος όμως τώρα μεταφέρθηκε από την Ειδομένη στα κέντρα αυτά κοντά σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, και τυχόν εξέγερση αυτών των ανθρώπων θα έχει μεγάλες συνέπειες. Ελπίζουμε να έχουν λάβει οι αρχές όλα τα απαραίτητα μέτρα και και για αυτό το ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ