Αρχείο

Η Ελλάδα μπορεί να «τορπιλίσει» την περιβόητη συμφωνία ΤΤΙΡ λόγω της Φέτας

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στην συμφωνία διατλαντικού εμπορίου και  επενδύσεων εταιρικής σχέσης (ΤΤΙΡ), ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ  εκτός εάν η ελληνική φέτα λάβει την προβλεπόμενη  ειδική προστασία, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ .

Ένα έγγραφο από το ελληνικό Υπουργείο οικονομίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.com, αναφέρει ρητώς ότι  η Αθήνα δεν είναι αισιόδοξη  για το μέλλον της συμφωνίας, λόγω της στάσης της Αμερικής σχετικά με τα προστατευόμενα είδη και τους «γεωγραφικούς όρους» .

Αυτοί οι περιορισμοί αφορούν την χρήση μιας λέξης σε ένα προϊόν προσδιορίζοντας  παράλληλα   και την γεωγραφική του καταγωγή.

Επί του παρόντος, το δίκαιο της ΕΕ  αναφέρει  ότι μόνο το τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, όπως στην Ελλάδα  περιγράφεται σαφώς  ως «φέτα».

Ωστόσο, πολυάριθμα τυριά που παρασκευάζονται και σε άλλες χώρες με  μια παρόμοια μέθοδο  διατίθονται στο εμπόριο ως "φέτα"και  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το  σταματήσει αυτό, καθώς θεωρεί ότι αυτό βλάπτει την βιομηχανία φέτας.

Ο  Γραμματέας του υπουργείου  Γεωργίας των ΗΠΑ  Tom Vilsack παραδέχθηκε ότι οι  γεωγραφικοί  δείκτες αποτελούν σημείο τριβής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

«Αυτό δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Είναι ένα θέμα που πρόκειται να απαιτήσει πολλή δουλειά, και κάποια πολύ δημιουργική σκέψη, για να είμαστε σε θέση να περιηγηθούμε σε αυτό «αχαρτογράφητο δάσος»,  προστατεύοντας  την αξία, αλλά όχι  σε βάρος των προϊόντων που έχουν διατεθεί στην αγορά υπό την ονομασία αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα », είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση με έγγραφο  της τονίζει ότι δεν θα δεχθεί μια συμφωνία όπου τα διακριτικά των γεωργικών προϊόντων της θα αντιμετωπίζονται με  "γενικούς όρους ". Αντ 'αυτού, θέλει να βεβαιωθεί ότι παρόμοια προϊόντα που παράγονται αλλού δεν θα δύναται να λάβουν παραδοσιακά ελληνικά ονόματα.

Η γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας  στην χώρα μας , και η κυβέρνηση τονίζει ότι τα  υψηλής ποιότητας γεωργικά  προϊόντα θα βοηθήσουν στη διατήρηση των αγροτικών  κοινοτήτων και στην δημιουργία θέσεων εργασίας σε συναφείς κλάδους.

«Το Τυρί φέτα θα πρέπει να προστατεύεται  οριστικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», τόνισε αξιωματούχος , προσθέτοντας ότι λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για τυρί, η ελληνική «φέτα» έχει τεράστιες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Greenpeace υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΤΤΙΡ απειλεί προστασία των καταναλωτών και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, διαχέοντας μια ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ