Αρχείο

Η Ατζέντα του Ευρωγκρούπ και της συνόδου των χωρών της G7 που θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδος

Αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν για την Ελλάδα  , σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι  διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση της διάσωσης, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα wsj.

Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη οικονομική βοήθεια και για την περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με την Ομάδα των Επτά κορυφαίων  οικονομιών  στην Ιαπωνία. Εδώ είναι τα πέντε ζητήματα τα οποία «καίνε» .

  1. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τρίτη με επίκεντρο της συζήτησης να είναι η Ελλάδα, και ο έλεγχος των απαραίτητων  οικονομικών μεταρρυθμίσεων ,  οι οποίες απαιτούνται  για να αποτραπεί ένα σενάριο του  Ιουλίου το 2015 . Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να συζητήσουν πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, που αποτελεί ένα  πολιτικά αμφιλεγόμενο θέμα σε πολλές πρωτεύουσες της ευρωζώνης, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετέχει στο πακέτο διάσωσης  και συν-χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συνοδεύονται και από τους ομολόγους τους από την υπόλοιπη ΕΕ, ενώ την Τετάρτη,  αναμένεται να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εταιρικής αποφυγής φόρων και θα συμφωνήσουν ενδεχομένως στην σύσταση  μιας  μαύρης λίστας των χωρών που αποτελούν φορολογικούς  παραδείσους ,  στις οποίες θα  επιβληθούν κυρώσεις.
  2. Επίσης, η διένεξη   μεταξύ των Βρυξελλών και  Πολωνίας με την σύνοδο αυτή  θα  επιταχύνει την  αναπόφευκτη  "σύγκρουση" την Δευτέρα, όταν η Επιτροπή είναι πιθανό να υιοθετήσει επίσημη θέση,  κατηγορώντας  την Βαρσοβία  για μη τήρηση του κράτους δικαίου σχετικά με τις αλλαγές των νόμων που διέπουν το Ανώτατο  Δικατσήριο της Πολωνίας. Η έγκριση της έκθεσης ξεκινά με την διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή προστίμου στην Πολωνία και να εμβαθύνει την  ρήξη με έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς εταίρους  της ΕΕ.
  3. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα και θα  συζητήσουν τη στρατηγική τους ενάντια στον ισλαμικό κράτος, και στην παγκόσμια στρατηγική  για την Λιβύη και την ΠΓΔΜ. Η συνάντηση αναμένεται να εγκρίνει την επέκταση της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Μεσόγειο και να συνεχίσει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης.
  4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη θα παρουσιάσει νομοθετικές προτάσεις που θα στοχεύουν σε απευθείας σύνδεση των πωλητών με αδικαιολόγητες διακρίσεις εις βάρος των πελατών μέσω της τιμής σε μια σειρά εμπορευμάτων, ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για την ενίσχυση των online αγορών  σε ολόκληρη την ΕΕ . Η Επιτροπή θα ενημερώσει επίσης  για τους κανόνες που θα διέπουν τα οπτικοακουστικά μέσα και την τηλεόραση για να ρυθμιστεί τω καθστώς αδειοδοτήσεων   για εταιρείες όπως η Netflix ή το Amazon Prime. Η οδηγία της ΕΕ θα παρέχει στα κράτη μέλη μια καθοδήγηση σχετικά με το τι πρέπει να εμπεριέχει η εθνική νομοθεσία ώστε να αποτρέπει  ρητορικές μίσους και  προστασίας των ανηλίκων. Η ΕΕ αναμένεται επίσης να ασχοληθεί με την  ρύθμιση  των  πλατφορμών  Web σε διάφορες επικείμενες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας και  τηλεπικοινωνιών . Το πακέτο της Τετάρτης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της ΕΕ για την ενοποίηση της ψηφιακής οικονομίας .
  5. Επίσης οι  ηγέτες της Ομάδας των Επτά κορυφαίων οικονομιών θα συναντηθούν στην  πόλη Ise-Shima στην Ιαπωνία την Πέμπτη και την Παρασκευή. Εκελι θα  μιλήσουν για τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας οικονομίας, της  κρίσης  μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Τους επτά ηγέτες θα πλαισιώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναμένεται να  συζητήσουν   ζητήματα όπως το εμπόριο, το κλίμα, την εξωτερική πολιτική και την φορολογική διαφάνεια.

Αυτή η ατζέντα εξηγεί  πολλά νομοσχέδια που συζητούνται αυτήν  την περίοδο στην χώρα μας  και για ποιο λόγο έχουν την "μορφή" που έχουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές