Εθνικά θέματα

Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η εκκένωση των μεταναστών στην Ειδομένη ενώ θα έχουμε σίγουρα «αντιδράσεις»

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το σχέδιο της εκκένωσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού της Ειδομένης  στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες  έχουν εγκλωβιστεί κάτω από  άθλιες συνθήκες εδώ και μήνες, ανακοίνωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters .

Το πρόχειρο στρατόπεδο έχει δημιουργηθεί σε χωράφια κοντά στην ελληνική πόλη της Ειδομένης, «ξεπήδησε» τον Φεβρουάριο μετά το κλείσιμο των συνόρων  σε όλα τα Βαλκάνια, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκαταλειμμένους  εκεί.

Όλοι τους σε συντριπτικό ποσοστό είχαν προορισμό την Γερμανία και άλλες πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι πρόσφυγες που  προέρχονταν  από περιοχές συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αρνήθηκαν να μετακινηθούν, και κοιμούνται στο ύπαιθρο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και τα  δακρυγόνα της  αστυνομίας της πΓΔΜ.

Όλοι τους  αγνόησαν  σε μεγάλο βαθμό τις εκκλήσεις από τις ελληνικές αρχές να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα που έχουν συσταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταναστευτική κρίση , δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η διαδικασία εκκένωσης θα ξεκινήσει  «αύριο, μεθαύριο και θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, το πολύ 10 ημέρες».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει και τους  8.000 μετανάστες/πρόσφυγες που υπολογίζεται ότι ζουν στον καταυλισμό, ο κ. Κυρίτσης είπε: "Ναι. Ένα πράγμα σαν την  Ειδομένη δεν μπορεί να διατηρηθεί, διότι  εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων..."

Μια πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι   50 διμοιρίες των ΜΑΤ  θα αναπτυχθούν  στην Ειδομένη για τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών, αρχής γενομένης από την Τρίτη το βράδυ.

Ο κ. Κυρίτσης είπε επίσης  ότι « η απομάκρυνση  όλων των προσφύγων που είναι  ντροπή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην  Ειδομένη, είναι προς το δικό τους συμφέρον. Θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και τα  τρένα θα κινούνται κανονικά, αλλά το βασικό πράγμα είναι οι άνθρωποι αυτοί  να μεταφερθούν  εκεί όπου υπάρχουν οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες."

Πληροφορίες μιλούν για μεγάλα και σοβαρά επεισόδια τα οποία αναμένονται απο την βίαιη αντίδραση των μεταναστών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ