Εθνικά θέματα

Ελλάδα - Σερβία νέα στρατιωτική συμμαχία

Ο επικεφαλής του σερβικού τμήματος Στρατιωτικής Συνεργασίας στην Ελλάδα  Αντιπλοίαρχος Milano Konjikovac και ο Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλάκης , εξέφρασαν την ικανοποίησή τους κατά την διάρκεια  συναντήσεως που είχαν χθες  Τετάρτη στην Αθήνα, για το επίπεδο της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των δύο χωρών αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων tanjug.rs.

Σύμφωνα με ένα δελτίο από το σερβικό υπουργείο Άμυνας,  ο Αντιπλοίαρχος Milano Konjikovac και ο Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλάκης υπέγραψαν  διμερές  σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας για το 2016, ανανεώνοντας την τεράστιας σημασίας για την χώρα μας συμμαχίας με ένα ομόδοξο κράτος με το οποίο μας συνδέουν πάρα πολλά .

Οι δύο Αξιωματικοί σκιαγραφώντας την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στην περιοχή, συμφώνησαν ότι οι σύγχρονες προκλήσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο , συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής κρίσης.

Στην ουσία όμως το κύριο πρόβλημα το οποίο συνομολογήθηκε αλλά δεν ανακοινώθηκε για ευνόητους λόγους αφορούσε την ισλαμική  τρομοκρατία, αλλά  και τις τουρκικές  ονειρώξεις περί ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ισλαμικής   επελάσεως  στα Βαλκάνια .

266550

Είναι γνωστά τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες από την επανεμφάνιση του τουρκικού και ισλαμικού κινδύνου στην περιοχή μας 103 χρόνια μετά τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους.

Ο κοινός  μας «εφιάλτης» είναι η επανεμφάνιση των νέο-οθωμανών στα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα «περιοχές» στις οποίες ο Ερντογάν θέλει διακαώς να επιστρέψει την «τουρκική ημισέληνο».

Την ίδια στιγμή οι Αλβανοί με σπόνσορα την Τουρκία ονειρεύονται την  «Μεγάλη Αλβανία» και τρομοκρατούν τόσο τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Υπάρχουν κοινές «ανησυχείς» και κοινά προβλήματα τα οποία ασφαλώς απαιτούν και κοινές « στρατιωτικές προσπάθειες».

Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η περεταίρω  ενίσχυση των κοινών ελληνοσερβικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας , μέρος της οποίας είναι η Ρωσία για να παράσχει μια ενιαία απάντηση στις ποικίλες και έντονες νέες προκλήσεις .

Ο Σέρβος αξιωματικός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη της  στους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας,  και για τη σημαντική συμβολή στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφάλειας στο Κοσυφοπέδιο-Μετόχια με την ανάπτυξη Ελλήνων στρατιωτών της  KFOR.

Από την πλευρά ο Έλληνας ανώτατος αξιωματικός, τόνισε  ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία,  υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας είναι  πρόθυμη βοηθήσει  στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της φίλης αυτής χώρας .

Ο Konjikovac συναντήθηκε επίσης με τον Υποναύαρχο κ. Ιωάννη Παυλόπουλο, επικεφαλής  του τμήματος  Πολιτικής και Στρατηγικής πολιτικής  του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, και τον Υποναύαρχο κ. Αλέξανδρο Διακόπουλος, διοικητή της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Οι καιροί είναι χαλεποί και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για αυτό και απαιτείται πρέπει να ξεκινήσουμε εμείς ως ΄Ελληνες την νέα βαλκανική συμμαχία,  ως αντίδοτο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής , διαμηνύοντας στους ομόδοξους «γείτονες μας» ότι οι εποχές των ήπιων πολιτικών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...