Οικονομία

Στον "αέρα" η συμφωνία για το χρέος και η υπο-δόση των 7,5 δισ. ευρώ - Και άλλο "αίμα" θέλουν οι δανειστές - Δείτε αναλυτικά

Εκτός από τη συμφωνία εν αναμονή για το χρέος, στον αέρα βρίσκεται και η υπο-δόση των 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού μένει να κλείσουν ακόμη πολλά και σημαντικά θέματα.
Συγκεκριμένα, από χθες ξεκίνησαν τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς για τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν η δόση περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν:

1. Διευκρινίσεις για τους πόρους και τις παροχές του ταμείου αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την Κυριακή. Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι πόροι θα προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η εντολή που ήρθε ήταν όταν υπάρχουν έκτακτες υπερβάσεις των στόχων να μπορούν να γίνονται μόνο εφάπαξ παροχές και αν οι υπερβάσεις είναι μόνιμες (πιστοποιηθούν πάνω από δύο χρόνια) τότε να μπορεί να γίνει κάποια μόνιμη ελάφρυνση.

2. Οι δανειστές ρωτούν πώς θα καλυφθεί η τρύπα των περίπου 80 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η μη αναζήτηση των αναδρομικών από τους 100.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα καλυφθεί από τους πόρους του ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2015.

3. Για το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού (η οποία ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του Ιουνίου), η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη είναι ότι το Δημόσιο διαπραγματεύεται την παράταση για ένα μήνα της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης.

4. Απαίτηση των δανειστών είναι η κατάργηση της εξαίρεσης από την αγορά δανείων που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο της Κυριακής για τα κόκκινα και τα πράσινα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Επίσης, οι εταίροι θέλουν τη θέσπιση ενός καθεστώτος αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Οταν όλα αυτά ολοκληρωθούν και συμφωνηθούν και αφού η συνολική δόση των 10,3 δισ. ευρώ εγκριθεί και από τα εθνικά Κοινοβούλια έξι κρατών της ευρωζώνης, τότε θα δοθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ από την οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή των ιδιωτών και 5,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών του χρέους. Η δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. θα δοθεί με ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα αφορά τις τράπεζες, την αγορά και την ανεξάρτητη αρχή εσόδων.

Συνολικά για χρέη ιδιωτών θα δοθούν 4,9 δισ. από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και 1,4 δισ. ευρώ με μια δόση ακόμη τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Για τον ΦΠΑ

Η κοινωνική πολιτική περιορίζεται σε όσους ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού παρά την αντισυνταγματικότητα που διέγνωσε ο Πάνος Καμμένος για την αύξηση του ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δεν θέλει να το σκέφτεται ακόμη και αν τα πράγματα πάνε καλύτερα από ό,τι περιμένουμε.

Ο κ. Τσακαλώτος σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά (κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου) τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αναστολή της αύξησής του αφού, όπως τόνισε, «η όποια υπέρβαση των πλεονασμάτων θα διοχετευτεί σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όχι σε τουριστικά νησιά (όπως η Ρόδος) που δέχονται κάθε χρόνο 100άδες χιλιάδες τουρίστες».

Θύμισε επίσης -θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης- ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις στα νησιά του Αιγαίου ήταν στην αρχική συμφωνία του καλοκαιριού «την οποία ψήφισαν όλοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το χρέος ο κ. Χουλιαράκης θεώρησε πολύ σημαντική εξέλιξη την αποδοχή από τους Ευρωπαίους ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπήρχε στη συμφωνία δέσμευση για τη διατήρηση των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και στο 20% του ΑΕΠ από το 2038 και μετά.

«Με τη συνθήκη αυτή οι αγορές και οι επενδυτές διαβεβαιώνονται ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί ξανά σε μια κρίση χρέους», είπε ο κ. Χουλιαράκης. Τόνισε μάλιστα ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημοσιονομικών μέτρων ενώ παράλληλα ρυθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό και το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε επίσης και τον κόφτη για το χρέος όπως συμφωνήθηκε για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο αποσυνέδεσε από το θετικό κλίμα, που δημιουργεί η ολοκλήρωση ης συμφωνίας, την άρση των capital controls. Οπως είπε, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, γεγονός που θα βοηθηθεί από την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ