Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εκβιάζοντας την Γερμανία να παρέχει εγγυήσεις για την μείωση του χρέους

Ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους Υπουργούς  Οικονομικών της Ευρωζώνης, και την ανακοίνωση ότι θα «ξεκλειδωθούν»  τα  10,3 δισεκατομμύρια ευρώ  ($ 12 δις) σε μετρητά , το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα ΣΥΜΕΤΑΣΧΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ  για την διάσωση της Ελλάδος,  όσο το αίτημά του για λεπτομερή απομείωση τους χρέους  δεν  τηρείται ουσιαστικά  από την ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα dailytimes.com.

Η  σημαντική προχθεσινή συμφωνία υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση  με την απόφαση να  απελευθερωθούν νέα κεφάλια  διάσωσης για την Ελλάδα, τα  οποία  αποτρέπουν  την απειλή μιας χρεοκοπίας  τους επόμενους μήνες .

Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά  ως ζωτικής σημασίας  για την διάσωση της  χώρας μας την απομείωση του χρέους , επικρίνοντας την νέα  συμφωνία.

Αξιωματούχοι του Ταμείου  τόνισαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει την πιστοποίηση μιας  μακροπρόθεσμης πραγματικής μείωσης του χρέους,  η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επευφημούσαν την συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από ολονύκτιες  συνομιλίες ως μια σημαντική επιτυχία για την  αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, και ισχυρίστηκαν  ότι το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει με δικά του  δάνεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά και οι ίδιοι διαψεύδονται οικτρά.

«Η κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι πίσω μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι την Τετάρτη. «Με αυτήν ( συμφωνία) , οποιαδήποτε κρίση ρευστότητας αποκλείεται για τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ΔΝΤ όμως  επιβεβαίωσε τις «Κασσάνδρες», ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ   μόλις είχε «κλωτσήσει το δοχείο με το γάλα στο δρόμο», τονίζοντας  ότι το ίδιο δεν είχε λάβει επαρκείς εγγυήσεις,  ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα αποδεχθούν την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους.

«Η Ελλάδα είναι σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται μια εκταμίευση, και γι 'αυτό ήταν σίγουρα ήταν πρόθυμοι οι αξιωματούχοι του Ταμείου να υποχωρήσουν  σε ορισμένα σημεία», τόνισε   ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας,  στους δημοσιογράφους ώρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας .

Αλλά πρόσθεσε: «Δεν  επιτεύχθηκε  ο στόχος, έτσι είμαστε  στο σημείο που χρειαζόμαστε επαρκείς διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, πριν πάμε στο συμβούλιο μας ... Είμαι αισιόδοξος  όμως ότι θα φτάσουμε εκεί με θετικά νέα».

Η άμεση συνέπεια της συμφωνίας των  Βρυξελλών  ήταν ότι η Ελλάδα θα λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να κάνει τις τεράστιες πληρωμές που οφείλει σε δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ, την περίοδο  μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, συνεχίζοντας όμως να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Το ΔΝΤ όμως έχει καταστήσει σαφές ότι η μείωση του χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής του  στο πρόγραμμα διάσωσης, παρά την αντίθεση που υπάρχει από την Γερμανία στο  να δώσει στην Ελλάδα αυτήν την πολυπόθητη ελάφρυνση .

Το ίδιο  επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει  το ποσοστό  του 3,5 τοις εκατό σε πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, μέσα σε λίγα χρόνια, κάτι που  αποκλείει την εξυπηρέτηση του χρέους. Η « άλλη πλευρά του Ατλαντικού» απαιτεί το ποσοστό αυτό να κατέλθει στο 1,5 τοις εκατό που αποτελεί σίγουρα πιο εφικτό στόχο .

Η  συμφωνία της Τετάρτης αναγνωρίζει την ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο περιλαμβάνει στην ουσία επακτή στην αποπληρωμή του δανείου, με μακροχρόνιες διευκολύνσεις πληρωμών, και  μειώσεις των επιτοκίων.

Όμως, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να υλοποιηθεί μόνο στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018, ενώ οι  γενικές παράμετροι της συμφωνίας   σκιαγράφησαν το θέμα αυτό με μεγάλη ασάφεια  .

«Πρέπει να καθίσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τα πάντα» , είπε  αξιωματούχος του Ταμείου. «Δεν είμαστε σε  κατάσταση όπου το ΔΝΤ μπορεί να ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει» . Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ απαιτεί ένα πιο σαφές σχέδιο μείωσης του χρέους στο τέλος του έτους, αλλά αυτό  αβέβαιο ότι θα συμβεί.

Εντωμεταξύ ο  οίκος αξιολόγησης Fitch διατηρεί την  Ελλάδα στην πιστοληπτική ικανότητα "CCC", ακριβώς λίγο πάνω από την χρεοκοπία , τονίζοντας  ότι μόνο η βραχυπρόθεσμη απειλή απετράπη.  Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει «σημαντικές αυξήσεις στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες".

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό ο «πόλεμος» ΔΝΤ και Γερμανίας για την Ελλάδα μόλις ξεκίνησε , και μας συμφέρει η στάση του διεθνούς Ταμείου , διότι μόνο με μικρότερο χρέος θα είμαστε σε θέση να ανακάμψουμε. Αλλιώς …

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές