Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ ! Η Βουλγαρία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα μετά την απόπειρα εισβολής από 87 πρόσφυγες

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού  Μ.Μπόρισωφ , σημαντικές   βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα, λόγω προσπάθειας παράνομης  εισόδου  87 προσφύγων , οι οποίοι επιχείρησαν αν εισέρθουν στη χώρα αργά την Παρασκευή το βράδυ και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεωνNovinite .com .

Και οι δύο ομάδες των προσφύγων τέθηκαν υπό κράτηση από τους αξιωματικούς του τμήματος  συνοριακής αστυνομίας στο χωριό  Πέτριτς, ενώ οι  βουλγαρικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με αντίστοιχες ελληνικές  για να οργανώσουν την επιστροφή των μεταναστών αυτών.

Σύμφωνα με νέο  σχέδιο για κοινή δράση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, εκαντοντάδες Βούλγαροι στρατιώτες  έχουν αναπτυχθεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συνεργασία με την  συνοριακή αστυνομία θα ελέγχουν εξονυχιστικά τα σύνορα του κράτους με την Ελλάδα.

Τώρα όλοι  οι μετανάστες ευρίσκονται  στο τμήμα συνοριακής αστυνομίας στο Πέτριτς, όπου τους  παρέχεται στέγη και τροφή,  ενώ πραγματοποιούνται και ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας.

Δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών και των βουλγαρικών αρχών, όπως λανθασμένα  ανέφεραν ορισμένα  βουλγαρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Λόγω ακριβώς του  περιστατικού αυτού , ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στην πόλη του  Blagoevgrad σήμερα  Κυριακή.

Στην συνεδρίαση θα παρευρίσκεται η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα, ο Antonio Angelov, ο διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και δήμαρχοι από την περιοχή. Επίσης αναφέρθηκε  αυξημένη στρατιωτική παρουσία στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κούλατα.

Σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό  NOVA TV, η πρώτη ομάδα των μεταναστών, που αποτελείται από περίπου εξήντα άτομα, επιχείρησε να διασχίσει  με τα πόδια  τα σύνορα, αλλά συνελήφθηκε  και κρατείται στα  Κούλατα.

Αρκετές ώρες αργότερα, η δεύτερη ομάδα εντοπίσθηκε από τις αρχές και τέθηκε υπό κράτηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποτελούνταν από περίπου πενήντα άτομα, που κρύβονταν σε φορτηγό τρένο που ταξίδευε από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Όλοι τους ήταν από το Αφγανιστάν, αλλά είχαν ελληνικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  dnevnik.bg, συνελήφθησαν συνολικά 87 μετανάστες. Μεταξύ αυτών είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Υπήρχαν 34 άτομα στην πρώτη ομάδα και 53 στην  δεύτερη. Στην πρώτη ομάδα, δεκαέξι άνθρωποι ήταν από τη Συρία ενώ οι υπόλοιποι δεκαοκτώ ήταν από το Ιράκ.

Το κλείσιμο της Ειδομένης και η παρουσία τόσων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα,  οι οποίοι επιθυμούν  διακαώς να ταξιδέψουν στην κεντρική Ευρώπη, μοιραία θα  τους οδηγήσει στα βουλγαρικά σύνορα.

Αργά η γρήγορα οι πρόσφυγες/μετανάστες θα εισέρθουν στο βουλγαρικό έδαφος με την «βοήθεια» λαθρεμπόρων από την χώρα αυτή.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τώρα το πρόβλημα θα μετατοπισθεί εκτός από την Βουλγαρία και στην Αλβανία , αλλά και στην διαδρομή από την Αδριατική θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ