Πολιτική

Διεθνής Τύπος: Ποια ΕΕ και συμφωνία, έρχεται ο Βλαδίμηρος Πούτιν στην Ελλάδα

Η παρουσία αύριο στην χώρα μας του Ρώσου Προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν έχει «επισκιάσει» όλες τις αναφορές για την επίτευξη συμφωνίας και την χορήγηση της δόσης των 10,3 δις ευρώ.

Άλλωστε ο ελληνικός λαός εκτός από όλα τα προβλήματα του, πιο πολύ έχει κουραστεί και κυρίως έχει θυμώσει με την όλη κατάσταση, αναζητώντας μια αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας.   

Η παρουσία του Πούτιν στην Αθήνα αύριο  Παρασκευή, και η επίσκεψη του στην μοναστική κοινότητα Άγιο Όρος  το Σάββατο, έχει ξεσηκώσει θετικά τους Έλληνες γράφουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

«Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσουν  ένα «ισότιμο και δίκαιο διάλογο» ως εταίροι για να ξεπεραστούν οι διαφορές τους», τόνισε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Καθημερινή σήμερα  την Πέμπτη  παραμονή της επισκέψεως του  στην χώρα μας .

Οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην  Μόσχα το 2014 για τον ρόλο της στη διαμάχη της Ουκρανίας και στην προσάρτηση της  Κριμαίας,  έχει «βραχυκυκλώσει» την γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη  .

Η Ρωσία έχει επιβάλει και αυτήν με την σειρά της οικονομικές  κυρώσεις κατά της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης  των γεωργικών  προϊόντων.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, είναι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Προς το παρόν εμείς  «συμμορφωνόμαστε» στις κυρώσεις εναντίον  της Ρωσία, αλλά  πολύ σύντομα θα αλλάξουμε ρότα, ειδικά μετά την στάση των Γερμανών στην συμφωνία των Βρυξελλών, που τα θέλουν όλα δικά τους  .

Σημείο εκκίνησης των σχέσεων της  Ρωσίας με την ΕΕ,   είναι η ανάγκη της οικοδομήσεως ενός ισότιμου  και δίκαιου διαλόγου  με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων,  από την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης έως  την οικοδόμηση  ενεργειακής συμμαχίας, τονίζει η ρωσική πλευρά .

Ενώ στην  ΕΕ δεν φαίνονται να αισθάνονται τον ίδιο τρόπο, ο Πούτιν τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι  , «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί».

«Για να επιστρέψουμε σε αυτή την πολύπλευρη σχέση με την ΕΕ  πρέπει να απορρίψουμε την εσφαλμένη λογική ότι ένας αντισυμβαλλόμενος πρέπει να  έχει το πάνω χέρι. Η κάθε πλευρά θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις και τις ανησυχίες του άλλου», έγραψε ο ίδιος ο Πούτιν.

Ξεχωρίζοντας την ενέργεια και τις μεταφορές, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει  να εμβαθύνει την συνεργασία της με την Ελλάδα.

Η Ρωσία ήταν ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα και ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του έχει πάντα σοβαρούς  και στέρεους  δεσμούς  με την χώρα μας  , ενώ τόνισε ότι επιθυμεί  να προχωρήσει στα  σχέδιά του για την ενίσχυση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ( διαμέσου της Ελλάδος).

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχοντας δοκιμάσει και μέχρι στιγμής αποτυχημένα  να «περάσει» τους αγωγούς του στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας και Τουρκίας, τώρα ελπίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί την κύρια επιλογή  για να εξασφαλίσει ένα στρατηγικό σημείο εισόδου  στην νότια Ευρώπη, και μαζί με αυτό να αλλάξει την γεωοικονομική κατάσταση στην περιοχή αυτή  .

Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε τον Μάρτιο τα νέα σχέδια της για την  Ελλάδα με την δημιουργία του αγωγού «Poseidon» με την μεταφορά  φυσικού αερίου κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας στην Ελλάδα και την Ιταλία, από όπου θα προχωρήσει προς την κεντρική  Ευρώπη.

«Το θέμα των ενεργειακών μας πόρων είναι ειλημμένο και αφορά την μεταφορά φυσικού αερίου  μέσω του Νοτίου διαδρόμου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το οποίο εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα να αναβαθμίσει την υποδομή των μεταφορών της, κάνοντας   μια αναφορά στους  ρωσικούς  Σιδηροδρόμους  (RZD) , [ που ενδιαφέρονται για την αγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του κρατικού σιδηροδρομικού φορέα της χώρας μας καθώς  και του λιμένα  της Θεσσαλονίκης.

Η RZD και δύο άλλοι «μνηστήρες» υπέβαλαν εγγράφως  το ενδιαφέρον  τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον περασμένο μήνα ενώ  η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές λήγει στις 22 Ιουνίου.

Η ίδια  ρωσική εταιρεία είναι επίσης μία από τις οκτώ εταιρείες που προκρίθηκε  για την απόκτηση του 67 τοις εκατό των μετοχών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου οι τελικές προσφορές αναμένονται στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ένα σενάριο λέει ότι,  οι Ευρωπαίοι θα μας «αφήσουν» κάποια στιγμή στην τύχη μας γιατί πολύ απλά δεν θα βγάζουν άκρη μαζί μας   ,  και τότε ακριβώς θα έρθουν οι Ρώσοι που θέλουν την χώρα μας για την τεράστια στρατηγική της θέση.  Λέτε ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...