Αρχείο

Δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος εφόσον συνεχίζουν να «συγκρούονται» το ΔΝΤ και η Γερμανία

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η μεγάλη μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται από τους παγκόσμιους κολοσσούς όπως είναι η Γερμανία και το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προτείνει σημαντικές ελαφρύνσεις στην χώρα μας για να ανασάνουμε κάποια στιγμή  σχετικά με το χρέος, αλλά το Βερολίνο θέλει να περιμένει σκοπίμως  μέχρι το 2018, αναφέρει και ο βρετανικός τύπος.

Οι Αμερικανοί προτείνουν  στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει τόκους και κεφάλαιο έως το 2040. Παράλληλα, ζητά επέκταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων από το 2040 έως το 2080, αλλά και να «κλειδώσει» το επιτόκιο των δανείων από πλευράς Ευρωπαίων στο 1,5% για επόμενα 30-40 χρόνια.

Το Διεθνές ταμείο έχει καταστήσει σαφές όμως  ότι η  ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας προς την  Ελλάδα, αλλά η  Γερμανία   η οποία αντιτίθεται στην αναδιάρθρωση, δεν θέλει να  παρέχει η ίδια βοήθεια χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, δηλαδή μιλάμε για  έναν φαύλο κύκλο.

Μια αναλυτική χρηματοπιστωτική επισκόπηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναδεικνύει αυτό το «τεράστιο βουνό» του χρέους της, το οποίο προοιωνίζει ένα δυσοίωνο  μέλλον, και αποτελεί μια άκρως ανησυχητική αξιολόγηση για την χώρα μας .

Το σχέδιο όμως του ταμείου  που απαιτούνται να ακολουθήσουν οι  χώρες της ζώνης του ευρώ θα θέσει  το χρέος αυτό σε βιώσιμη πορεία.

Το κόστος των απαιτούμενων παραχωρήσεων ποσοτικά μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, με την εκτέλεση να επιμηκύνεται επί δεκαετίες. Και αυτό θα  είναι  μόνο η  αρχή.

Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται  σήμερα για τις κρίσιμες  συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα , οι αντικρουόμενες απόψεις της ΕΕ με το ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ πιο βαθιές. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι έτοιμοι να χορηγήσουν  ένα ακόμη  δάνειο 10 δις € στην Αθήνα, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Η γερμανική  αντίσταση στην άμεση ανακούφιση του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι η προοπτική μιας γρήγορης αναστροφής της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι αρκετά απομακρυσμένη.

Έκθεση με   ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδος από το  ΔΝΤ,   η οποία  κυκλοφόρησε  χθες το βράδυ, σηματοδοτεί όμως  μια αποφασιστική ώθηση από την Ουάσιγκτον να «πείσει» τους Ευρωπαίους υπουργούς , «εδώ και τώρα» για το θέμα αυτό, «τεντώνοντας και άλλο την κατάσταση».

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι  στόχοι του έναντι της  αναληφθείσας  οικονομικής ανάπτυξη και του πρωτογενούς  πλεονάσματος του ελληνικού προϋπολογισμού,  σκοπεύουν να «μικρύνουν» το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, πριν αυτό καταστεί  εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Η επιμήκυνση  του δανείου μεταξύ 10 και 30 χρόνων ,  οι διευκολύνσεις πληρωμών μεταξύ έξι και 20 ετών, στοχεύουν σε αυτό ακριβώς το πράγμα. Ενώ απαιτείται ένα  σταθερό επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 1,5 τοις εκατό  μέχρι το 2040.

Όλα αυτά θα θέσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για να μπορέσει η χώρα μας να ορθοποδήσει  κάτι το οποίο προφανώς δεν επιθυμούν με τίποτα  οι Γερμανοί.

Σε  μετρητά, οι αριθμοί αυτοί είναι τεράστιοι. Από μόνος του ο καθορισμός των επιτοκίων θα κοστίσει μεταξύ € 31 δισ και 42 δις €. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγγυηθούν  το ταμείο διάσωσης ESM για τυχόν ζημίες που θα συνδέονται με το σταθερό επιτόκιο ή οποιαδήποτε παρόμοια δέσμευση.

Αν όλα αυτά δεν επιτευχθούν , το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απαιτείται να λάβει  και άλλα  άτοκα δάνεια μέχρι το 2050.

Το Βερολίνο όμως αμφιταλαντεύεται λόγω  του πολιτικού προβλήματος που θα είναι οι εκλογές του 2017 στην Γερμανία.

Ως προοίμιο για μια βαθιά  μακροπρόθεσμη σύμβαση παραχώρησης στην Ελλάδα , το ΔΝΤ επιμένει ότι τώρα είναι ο καιρός  να χορηγηθεί η επόμενη δόση της ελληνικής βοήθειας με ευνοϊκότερους όμως  όρους. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ