Αρχείο

Γιατί το συμβούλιο ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στηρίζει σθεναρά την ενεργειακή διασύνδεση Βουλγαρίας-Ελλάδας ;

Το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ με ανακοίνωση του τόνισε την τεράστια  σημασία της  ενεργειακής  διασύνδεσης Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB) με τον  Νότιο Διάδρομο Αερίου για τον περιφερειακό ενεργειακό σύστημα, αναφέρει ο βουλγαρικός τύπος.

Η διενέργεια του Συμβουλίου  συγκέντρωσε αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι τόνισαν την μεγάλη σημασία που έχουν οι  επιλογές αυτές , για την ενίσχυση της περιφερειακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως  ένα βασικό μέρος της ημερήσιας διάταξης.

images (1)

Αντιπρόεδρος στο συμβούλιο ήταν η επικεφαλής  εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ernest Moritz, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για την Ενέργεια Maroš Šefčovič, και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Miguel Arias Cañete.

Ο αγωγός διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας IGB αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2018.

Τερματικοί σταθμοί  για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό  αέριο  (LNG), θα κατασκευαστούν σε  Κροατία και  Ελλάδα σε περίπτωση ισχυρής ζήτησης.

Πριν από τη συνάντηση, η  αύξηση της προμήθειες αερίου LNG από τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ως βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, τονίζει το βουλγαρικό δημοσίευμα .

Η  ελληνο-βουλγαρική γραμμή διασύνδεσης θα κατασκευαστεί προς την κεντρική Ευρώπη και θα καταλήξει στην διασύνδεση  μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ανακοίνωσε το Συμβούλιο .

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση της 3ης Μαΐου  2016 κατέστησαν σαφές ότι ήταν απαράδεκτο να χρησιμοποιούν την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο, σε μια προφανή αναφορά στις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και  Ρωσίας.

photo_verybig_153477

Το Συμβούλιο Ενέργειας είναι ένα φόρουμ για την διαμόρφωση των ενεργειακών  προτεραιοτήτων  ΗΠΑ-ΕΕ και, εξετάζει τις επιλογές για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας , σύμφωνα με τις συμφωνίες του περασμένου έτους στο Παρίσι.

Όλοι αυτοί λοιπόν  οι αξιωματούχοι κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία  για να μην «περάσει» κανένας αγωγός από την Ρωσία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σκοπός τους είναι,  οι Ρώσοι να μην «πλησιάσουν» ενεργειακά μια περιοχή στην οποία έχουν τεράστια «ερείσματα» στον πληθυσμό, τόσο δια μέσου της θρησκείας όσο και δια μέσου του πολιτισμού και του εμπορίου.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σφόδρα διότι θέλουν να πουλήσουν το δικό τους υγροποιημένο αέριο, θέλοντας τον αποκλειστικό εφοδιασμό ενέργειας της ΕΕ.

Για αυτό και η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια αποτελεί την κορωνίδα των προσπαθειών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , με τον πλήρη έλεγχο των κυβερνήσεων όλων των χωρών της περιοχής.

Το τεράστιο φιλορωσικό κύμα όμως το οποίο έχει ξεσπάσει σε πολλές βαλκανικές χώρες ( Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, ακόμα και στην Ρουμανία), προδικάζει  δυσάρεστες εξελίξεις για Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Σε συνδυασμό με την μεγάλη ανεργία, τον εθνικισμό, την παρουσία νατοϊκών δυνάμεων, και με τις  «άκομψες» κινήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ,   δεν αποκλείονται, σύμφωνα με αναλυτές,  ακόμα και εξεγέρσεις στα Βαλκάνια.

Ειδικά με την άνοδος και πάλι του Αλβανικού εθνικισμού σε συνδυασμό με την τουρκική επεκτατική πολιτική σε χώρες όπως η Βουλγαρία , η Βοσνία κά , οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή αυτή είναι  «καζάνι βράζει» και όπου να ναι θα «εκραγεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ