Εθνικά θέματα

Έλληνας και Βούλγαρος ΑΓΕΕΔ συμφώνησαν για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο ενόπλων δυνάμεων

Ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, και ο γενικός διευθυντής ς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, έφτασαν στην Σόφια για  μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Βουλγάρου ΑΓΕΕΔ Πτεράρχου  Constantin Popov, ανακοίνωσε το βουλγαρικό το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite.com.

Οι δύο Αρχηγοί   συζήτησαν την κατάσταση και τις προοπτικές της  επεκτάσεως  της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Ποπώφ  και Αποστολάκης επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων των ευκαιριών για την ενίσχυση των άμεσων ς δεσμών μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων, σε θέματα όπως οι στρατιωτικές σχολές, και το σύστημα   εφοδιασμού .

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης  έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την αεροπορική βάση Graf Ignatievo, την νατοϊκή δύναμη  (BGR NFIU), το Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων, καθώς  και το Κέντρο Αντιμετώπισης φυσικών Καταστροφών (Cmdr COE) στην Σόφια.

Οι μονάδες ταχείας επεμβάσεως του ΝΑΤΟ αποτελούν  μέρος της δομής δυνάμεως  του ΝΑΤΟ υπό την ευθύνη του ανωτάτου συμμαχικού διοικητή της Ευρώπης (SACEUR). Η βουλγαρική μονάδα ευρίσκεται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του νατοϊκού στρατηγείου στην Νάπολη της Ιταλίας. Η νατοϊκή δύναμη  BGR NFIU είναι μία από τις έξι παρόμοιες δυνάμεις  NFIUs, οι οποίες θα δημιουργηθούν σε Εσθονία,  Λετονία,  Πολωνία,  Λιθουανία και  Ρουμανία.

Η Βουλγαρία αποτελεί ένα από τα βασικά κέντα διαχειρίσεως κρίσεων στην Μαύρη Θάλασσα η σπουδαιότητα του οποίου είναι πολύ μεγάλη για το ΝΑΤΟ. Αυτή αναβαθμισμένη θέση της χώρας την έχει κατατάξει πολύ ψηλά αρχιτεκτονική του νέου συστήματος ασφαλείας της συμμαχίας , στοχοποιώντας την ταυτόχρονα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η θέση της χώρας ενισχύεται και με τα σχέδια των αγωγών υδρογοναθράκων του νότιου ρεύματος  αλλά και απο τα κοιτάσματα της βουλγαρικής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης