Εθνικά θέματα

«Έξω» σε Όλα τα Τουρκικά Στρατεύματα Κατοχής στην Κύπρο. ΕΛΔΥΚ η Μόνη Ασφάλεια …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η λύση που τόσα χρόνια προσπαθεί  να φέρει στην Κύπρο η Διεθνής Κοινότητα δεν θα μπορέσει ποτέ υπό φυσιολογικές συνθήκες να γίνει αποδεκτή από την Ελληνική και Κυπριακή  πλευρά εφόσον αφήνει έστω και ένα ένοπλο κατακτητή στην επικράτεια της. Ακούσαμε με μεγάλη ικανοποίηση να το δηλώνει ξεκάθαρα η Κυπριακή και Ελληνική Κυβέρνηση και ελπίζουμε να μην υπαναχωρήσουνε ποτέ από αυτή τους τη θέση.

Έτσι, το θέμα της ασφάλειας – εγγυήσεων, θα συζητηθεί την Τετάρτη στις συνομιλίες που θα έχουν στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «Δουλεύουμε σταθερά και σε βάθος για τη λύση του Κυπριακού. Βοηθάμε και στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την προσπάθεια της. Προσπάθεια ρεαλιστική υπό τον όρο του τερματισμού του συστήματος εγγυήσεων και της απομάκρυνσης ολόκληρου του στρατού κατοχής. Η κατοχή είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος και δεν υπάρχει λύση χωρίς άρση της αιτίας που το δημιούργησε’’. Οι εναλλακτικές που έχουν τεθεί ως επιλογές ασφαλείας και αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις είναι, συνέχιση της σημερινής παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών με ενισχυμένες και εξειδικευμένες αρμοδιότητες στο έδαφος της Κύπρου, παρουσία Νατοϊκών δυνάμεων, παρουσία δυνάμεων από την ΕΕ ή ένα μείγμα λύσεων υπό τον ΟΗΕ. Κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν θα ανήκουν σε χώρες της ΕΕ χωρίς την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, οι οποίες θα δεσμευτούν με την υπογραφή τους.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ξεκινήσει με την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Δηλαδή να μην ξεκινήσει καμία συζήτηση αν δεν φύγει ο τουρκικός στρατός. Όσον αφορά τις λύσεις σίγουρα η απομάκρυνση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί ένα σημαντικό αρνητικό στοιχείο όχι μόνο ασφάλειας αλλά και γενικότερης ψυχολογίας του Κυπριακού Ελληνισμού, που θα νοιώθει την Ελλάδα να φεύγει μακριά. Θα λέγαμε ότι η παρουσία της ΕΛΔΥΚ δεν θα πρέπει να τερματιστεί έστω και αν μείνει αντίστοιχα και η ΤΟΥΡΔΥΚ, διότι πέραν της ψυχολογίας υπάρχει και η πεποίθηση ότι επειδή οι Τούρκοι, πάντα θα αναζητούν ευκαιρία για διχοτόμηση ή συνολική επικράτηση, θα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα μεταφοράς δυνάμεων λόγω εγγύτητας, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα αν δεν έχει καμία δύναμη στο νησί να αντισταθεί, τότε το παιχνίδι θα είναι χαμένο εκ προοιμίου …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ