Αρχείο

Ρώσος Πατριάρχης σε Β.Πούτιν : «Είστε θαυμάσιος υποστηρικτής μας στο Άγιο Όρος»

Ο Ρώσος Πατριάρχης και πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος το Σάββατο συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Άγιο  Όρος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στον εορτασμό των 1000 ετών του ρωσικού μοναχισμού, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ειδικά οι αλλαγές (του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος) , που σημειώθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, ξέρετε για αυτές τις αλλαγές, γιατί πολλά από αυτά πραγματοποιήθηκαν με δική σας πρωτοβουλία και με την υποστήριξή  του ρωσικού κράτους, που  συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία της χιλιετηρίδας  της ρωσικής παρουσίας στον Άγιο Όρος. Το  ταμείο που δημιουργήθηκε,και ελέγχεται από την εκκλησιαστική κρατική δομή,  στο πλαίσιο των εργασιών αυτών υλοποίησε τεράστια έργα αποκατάστασης, κατασκευής και ανακατασκευής »,  δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας.

Η διαδικασία ανάκτησης είναι σταδιακή, και το μοναστήρι άλλαξε όψη για να υποδεχθεί τους προσκυνητές.

Ο Ρώσος Πατριάρχης υπενθύμισε ότι όπως και στο μακρινό  παρελθόν, η Ρωσία και ο ρωσικός λαός ελπίζουν στο Άγιο Όρος, για μια ήρεμη και ειρηνική ζωή, υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι δεσμοί μετά την επανάσταση του 1917 διακόπηκαν απότομα , και από τους χιλιάδες μοναχούς της ΙΜ του Αγίου Παντελεήμονα τελικά επέζησαν μόνο μερικοί.

«Το μόνο που έμεινε σαν φαντάσματα ήταν τα κτίρια , και τα οποία   ήταν σε πλήρη ερήμωση», δήλωσε  ο Πατριάρχης κατά την  πρώτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Σημείωσε δε ότι με ικανοποίηση βλέπει ο ίδιος ότι τώρα η ρωσική παρουσία στο Ιερό Όρος  ξαναγεννιέται. «Όλο και περισσότεροι μοναχοί μας, προσκυνητές, και προσωπικό έρχονται  εδώ, καθώς και πολλοί άνθρωποι πλούσιοι, Ορθόδοξοι, βλέποντας την ευλογία του τόπου, άρχισαν να ανταποκρίνονται στα κελεύσματα της καρδιάς τους  φέρνοντας  εδώ τα δώρα τους,  όχι μόνο στο ρωσικό μοναστήρι, αλλά σε  όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, όπως ήταν η συνήθεια πριν από την επανάσταση του 1917»,  είπε ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας .

Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο για την χιλιετή επέτειο της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.

«Για άλλη μια φορά θέλω να σας ευχαριστήσω καθώς και όλο το ρωσικό κράτος, για  την παρουσία σας ως «θαυμάσιος προστάτης μας», για όσα κάνατε  για να αποκατασταθεί το μοναστήρι»,  κατέληξε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Πούτιν επισκέφθηκε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου συναντήθηκε με τον προτοεπιστάτη του  Αγίου Όρους Πατέρα  Παύλο.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθημένους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για ότι  κάνουν για να διατηρήσουν άρρηκτες τις σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ρωσικό λαό. Σημείωσε  δε ότι το Άγιο  Όρος είναι σε μεγάλο βαθμό μια πηγή ηθικής εμπνεύσεως των θεμελίων της ανθρώπινης κοινωνίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ