Κόσμος

Ο Ερντογάν στέλνει «μαύρα σημάδια» στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία

Ενώ ο Ερντογάν «παίζει» το δικό του παιχνίδι με τις ροές  των προσφύγων τους Ευρωπαίους, και κερδίζει σε δημοτικότητα με την «πατριωτική του στάση» τα εκατομμύρια των  συμπολιτών του , την ίδια στιγμή όμως «καταστρέφει»  την ίδια την χώρα του και ειδικά την οικονομία της, αναφέρουν πολλά  ΜΜΕ.

Όπως σημειώνεται και από την γερμανική εφημερίδα  Die Welt, η Τουρκία σήμερα  έχει να αντιμετωπίσει αρκετά μεγάλες και σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ενώ δεν υπάρχουν τρόποι στον «ορίζοντα»  να ξεπεραστεί η  τεράστια κρίση, η οποία τώρα γίνεται «ορατή» .

Σήμερα είναι προφανές ότι η Τουρκία έχασε ταυτόχρονα ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας της,  τον κλάδο του τουρισμού. Μέχρι πρόσφατα, ο τουρισμός απέφερε στην  χώρα, περίπου το  6% του ΑΕΠ και απασχολούσε  το 8% του πληθυσμού.

«Η αυξανόμενη πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων και η συμπεριφορά του Ερντογάν, ενός πολιτικού τυχοδιώκτη έχει αλλάξει τα πράγματα . Δεν είναι ο πρώτος μήνας που υπάρχει ένα εντελώς  αρνητικό αντίκτυπο στη ροή των ξένων τουριστών στην Τουρκία",  γράφει η Die Welt.

Μποϊκοτάζ στην  Τουρκία έχουν ανακοινώσει τα δύο πιο σημαντικά κράτη, η Ρωσία και η Γερμανία, μέσω των οποίων  9 εκατομμύρια  τουρίστες κάθε χρόνο κατέκλυζαν την χώρα αυτή.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν να συσπειρώσει το έθνος του μέσω της εξωτερικής επέκτασης έληξε με την ραγδαία  επιδείνωση της τουρκο-κουρδικής διένεξης και της πλήρης ρήξης των σχέσεων  με την Ρωσία,  επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στην  χώρα.

Το 2014, την Τουρκία επισκέφθηκαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι, σήμερα τα στοιχεία αυτά οι Τούρκοι μπορούν μόνο να τα ονειρευτούν. Τον Μάρτιο του 2016 ήρθαν  για να ξεκουραστούν στην Τουρκία, μόνο 24 χιλιάδες Ρώσοι, δηλαδή 60% λιγότεροι  από ό, τι τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Εκτός από την απότομη μείωση της εισροής των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, η χώρα αυτή  έχει χάσει σχεδόν ολόκληρη την ρωσική αγορά τροφίμων, και μαζί με αυτήν  ολόκληρη σειρά από σημαντικά οικονομικά προγράμματα.

Οι συνέπειες αυτής της «κίνησης» μόλις ξεκίνησαν  να επηρεάζουν την κατάσταση στη χώρα, και σήμερα  ο καθένας στην Τουρκία το έχει κατανοήσει αυτό πολύ καλά .

Αλλά εκτός από τα εκατομμύρια των τουριστών και επενδυτών, είχαμε και την  ξαφνική παραίτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου, η οποία ταρακούνησε σοβαρά το χρηματιστήριο. Ως αποτέλεσμα, το Μάιο, η τουρκική λίρα έχασε 5,5% έναντι του δολαρίου και 5% έναντι του  ευρώ.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για την τουρκική ηγεσία αποτελεί η «παρουσία» του Ιράν , το οποίο κινείται ταχύτατα στις παγκόσμιες αγορές και αποτελεί έναν  από τους κύριους αντιπάλους και τους ανταγωνιστές της .

Έχοντας λάβει το «πράσινο φως» της Δύσης, η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη  να κερδίσει την οικονομική και στρατιωτική  κυριαρχία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ενδεχομένως να φτάσει στην Α.Μεσόγειο, και αναπόφευκτα αυτό αποτελεί μια αποδυνάμωση της θέσεως της Άγκυρας.

Όλο αυτό το σκηνικό  υπονομεύει περαιτέρω τα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας,  χωρίς να είναι ακόμα η χώρα και οι πολίτες της σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως κατά εκεί οδεύουν και μάλιστα ολοταχώς .

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν έχει σαν σημαντικό οικονομικό "μαξιλάρι", τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία πλέον  έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες, που τα  συναλλαγματικά αποθέματα της,   έχουν «πέσει» κάτω από το  κρίσιμο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν είναι απίθανο να είναι σε θέση να συνεχίσει την μεγαλειώδη εμφάνιση του, εκθέτοντας και γελοιοποιώντας  άλλα κράτη και  επενδυτές.

Αυτή η  παρατήρηση  χαρακτηρίζει  καλύτερα την κατάσταση στην Τουρκία σήμερα. Η  προτεραιότητα σε υπερφίαλες φιλοδοξίες και η επεκτατική πολιτική με πολιτικό σύμμαχο την τυραννία, «σπρώχνει» τον  Ερντογάν  σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγίδα για τον ίδιο και την χώρα του.

Θυσιάζοντας την τουρκική οικονομία, ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί  να κερδίσει ένα στοίχημα αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας,  «ταΐζοντας» ασύστολα τον τουρκικό εθνικισμό , και έτσι θα είναι σε θέση για κάποιο χρονικό διάστημα  να έχει  τον έλεγχο πάνω στο τι συμβαίνει στη χώρα.

Ωστόσο, η ταχεία από εδώ και στο εξής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο γεγονός ότι αργά ή γρήγορα ο ίδιος, θα χάσει την εξουσία του και  θα μπει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας.

Ο σωβινισμός που «πουλάει « απλόχερα» ο ίδιος,  διασφαλίζει μια κατάσταση «εκπλήξεων», αλλά μέχρι τότε, μπορεί να έχει διαλυθεί το τουρκικό κράτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος , χάρη σε μια  ισχυρή εθνικιστική πολιτική προσπαθεί  να ελέγξει τον πληθυσμό και το στρατό (που είναι μια σημαντική πολιτική δύναμη), δικαιολογώντας  την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ως " μηχανορραφίες των εχθρών" στο πρόσωπο των Κούρδων,  του Ιράν, του Άσαντ και φυσικά, της Ρωσίας. Αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο όλα αυτά θα συνεχιστούν  επ 'αόριστον.

Το  πρώτο «μαύρο σημάδι», που απέστειλε ο Ερντογάν , καταδεικνύει ότι  έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας, και αν θα λάβει υπόψη του αυτή την προειδοποίηση ή όχι, αυτό είναι άγνωστο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε μόνο  ότι η εξουσία στην Τουρκία έχει επανειλημμένα «αλλάξει χέρια» αποκλειστικά  με πραξικοπήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...