Κόσμος

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγάλο κύμα μεταναστών από Αφρική αλλά και Συρία λόγω της κλειστής βαλκανικής οδού

Η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα στη μετανάστευση την ώρα της ανάγκης και τώρα η Ιταλία χρειάζεται την βοήθειά της , αναφέρει ο ευρωπαϊκός τύπος.

Οι νέοι αριθμοί ρεκόρ των αφικνούμενων μεταναστών που είναι πιθανό να φτάσουν στην Λαμπεντούζα, προκαλούν «κόκκινο συναγερμό» στην Ρώμη. Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ιταλία  να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, το μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα ετοιμάζεται για ένα ακόμη κύμα  παράνομης μετανάστευσης από την Λιβύη. Μια γρήγορη ματιά στο χάρτη κάνει απολύτως κατανοητό το γιατί το νησί αυτό  έχει γίνει το αγαπημένο σημείο εισόδου για τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν προηγουμένως υλοποιήσει ένα   μεγάλο οδοιπορικό από την Σαχάρα, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες ενώ στην συνέχεια με τις κακής ποιότητας βάρκες διασχίζουν την Μεσόγειο.

Είναι απελπισμένοι, ενώ η νήσος Λαμπεντούσα, αποτελεί  μια κουκίδα στα  νοτιοδυτικά της Μάλτας, που είναι η κοντινή  λωρίδα γης της ΕΕ στην Λιβυκή  ακτή. Όλοι αυτοί εάν καταφέρουν να φτάσουν στην  Λαμπεντούζα έχουν  εισέλθει  στην Ευρώπη.

Η ταραχώδη περιοχή της Λιβύης, σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσει λίαν συντόμως πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS.

Αυτό το γεγονός  θα   πυροδοτήσει  ένα τεράστιο κύμα  μετανάστευσης, προς την Ιταλία , μεγεθύνοντας το πρόβλημα .

Υπενθυμίζουμε ότι το 2015, μόλις πάνω από 150.000 άτομα αποβιβάστηκαν  στις ιταλικές ακτές. Αυτό το έτος αναμένεται να γίνει νέο ρεκόρ, με τις  ιταλικές αρχές να  εκτιμούν ότι οι αφίξεις μπορεί να φθάσουν τις  270.000 άτομα . Με πάνω από 100.000 μετανάστες να  φιλοξενούνται ήδη  στην Ιταλία, οι πόροι της χώρας είναι σε επικίνδυνο σημείο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Angelino Alfano πρότεινε τον περασμένο μήνα ότι, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να «αναπαραχθεί με την Λιβύη». Η ιδέα αυτή απορρίφθηκε από την  προεδρία της ΕΕ.

«Η κατάσταση  που αντιμετωπίζει η Ιταλία είναι διαφορετική από την Τουρκία», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Klaas DijKhoff, η χώρα του οποίου ασκούσε την προεδρία .

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά ο Alfano είπε κάτι πιο σημαντικό . Η  Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν  να ασχολούνται μόνες τους με την μαζική μετανάστευσηκαι η Ευρώπη να "φολοσοφεί".

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που φτάνουν μέσω Λιβύη, είναι Αφρικανοί.  Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Ερυθραία, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Γκάμπια. Λιγότεροι από 7.000 Σύροι ήρθαν στην Ιταλία από τη Λιβύη το 2015. Ενώ υπάρχουν νόμιμα αιτούντες ασύλου  μεταξύ των Αφρικανών μεταναστών .

Με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, οι μετανάστες  αναδρομολογούνται μέσω του Ιονίου και της Αδριατικής θάλασσας για να φτάσουν στην ΕΕ.

Αυτό θα φορτώσει την Ιταλία με ένα ακόμη πρόβλημα. Επισημαίνεται ότι  περίπου 4 δις € κατ 'εκτίμηση είναι τα ετήσια κέρδη που επανεπενδύονται σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, των λαθρεμπόρων .

Τον Απρίλιο, καθώς οι αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 90 τοις εκατό, στην Ιταλία αυξήθηκε  τρείς φορές η ροή των μεταναστών.

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει  900 Συρίας και  ιρακινούς  πρόσφυγες  που φτάνουν από την Αίγυπτο,  απόδειξη της μετάδοσης των συνεπειών από την κλειστή βαλκανικής οδού.

Όπως η Ελλάδα, έτσι και η Ιταλία δεν μπορεί να αναμένεται να επωμιστεί μόνη της  το βάρος,  ανεξάρτητα από το αν έχουν να κάνουν με πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ